Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 14. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

„150 éves a Jedlik dinamó” című időszaki kiállítás nyílik

„150 éves a Jedlik dinamó” című időszaki kiállítás nyílik

Az első villanymotor, a dinamó és az első elektromos jármű megalkotója, Jedlik Ányos bencés szerzetes munkássága előtt tiszteleg az Elektrotechnikai Múzeum a „150 éves a Jedlik dinamó” című időszaki kiállítással.

A kiállítás különlegessége a több mint 180 éves forgony, az eredeti 150 éves dinamó, a közel 140 éves villamfeszítő, vagy a 135 éves, műszerész precizitással készített, hullámok eredőjét rajzoló gépezet. A tárlaton több berendezést működés közben lehet megfigyelni.

Jedlik Ányos, pannonhalmi bencés szerzetes tanár, 150 évvel ezelőtt, 1861-ben készítette el unipoláris generátorát, melynek mágneses terét elektromágnes állítja elő. E készülékkel jutott el az öngerjesztés – dinamó elv – felismeréséig, öt évvel a német Siemens és az angol Wheatstone előtt, de felfedezését nem publikálta. A dinamó elv új utat nyitott az áramfejlesztő generátorok tervezésében.

A kiállítás nem csak az ismert dinamó-elv megszületésének történetét, hanem Jedlik munkásságának egyéb fontos állomásait is bemutatja. Jedlik 1830 körül részletesen tanulmányozta az elektrodinamikus forgó mozgás minden lehetséges változatát: több kommutátoros és unipoláris forgonyt, azaz villanymotort készített. Sikeresen alkalmazta az elektrodinamikában szerzett ismereteket az elektrosztatika területén is. Ennek eredménye volt, a „villamfeszítő”. 1855-ben villamos mozdony modellt készített és ugyanebben az évben a galvánelemek tökéletesítése, fejlesztése terén eredményeit nemzetközileg is elismerték. Tudományos tevékenységének legnagyobb része az elektrotechnika területére esik, de maradandót alkotott a finommechanikában és a fénytanban is.

A kiállításhoz a múzeum gyűjteményén túl régi iskolák szertáraiból válogattak és mutatnak be néhány kiemelkedő, Jedlik életútjához köthető, míves darabot.

Az Elektrotechnikai Múzeum a kiállításhoz kapcsolódóan új múzeumpedagógiai programokat is kidolgozott, amelynek keretében akár Jedlik Ányos első villanymotorjának működő mása is elkészíthető. „150 éves a Jedlik dinamó” című időszaki kiállítás a „Felemelő század” rendezvénysorozat része. A kiállítás 2011. december 31-ig tart nyitva.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára