Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Szeptember 04. 11:41, péntek | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

115 forintos Barcsay akció a Tornyai-múzeumban

115 forintos Barcsay akció a Tornyai-múzeumban

Barcsay Jenő festőművész a 20. századi magyar művészet egyik legmeghatározóbb egyénisége 1900-ban látta meg a napvilágot az erdélyi Katonán.

A mester születésének 115. évfordulója alkalmából szeptember 4-étől 115 forintos akciót hirdet a Tornyai János Múzeum a Barcsay életmű kiállítás záró hétvégéjén.

Barcsay Jenő (1900-1988) festőként és tanárként is jelentős hatást gyakorolt művészgenerációk sorára. A Tornyai János Múzeum kiállításán, mely a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a szentendrei Ferenczy Múzeum és hódmezővásárhelyi közgyűjtemény közös tárlataként jött létre, közel 280 műtárgyon keresztül elevenednek meg Barcsay Jenő hatalmas életművének állomásai. A hazai múzeumokból, műgyűjteményekből és művészeti intézményekből válogatott, monografikus igényű műtárgyegyüttes átfogóan mutatja be Barcsay korszakait korai útkeresésétől, a francia kubizmus szellemében fogant tájképein, az ötvenes években készített művészeti anatómia rajzain keresztül, egészen a monumentális mozaikokig és a késői geometrikus-absztrakt festményekig bezárólag.

A Barcsay-kiállítás záró hétvégéjén (péntektől vasárnapig) a belépő egységesen 115 Ft a Tornyai János Múzeumba; 14 éven aluliaknak ingyenes a látogatás. A tárlat ajándéktárgyai szintén 115 forintért vásárolhatóak meg, és a Szabó Noémi kurátor szerkesztésében megjelent Barcsay Jenő kötethez is akciót hirdet a vásárhelyi közgyűjtemény. Aki megvásárolja a három fejezetre osztott, mintegy háromszáz színes reprodukciót és archív fotót tartalmazó katalógust, az szintén 115 forintért választhat a Tornyai-múzeum akcióban szereplő kiadványai közül.

A múzeumban szeptember 5-én, szombaton rendezik a Barcsay-tárlat finisszázsát: délelőtt gyerekfoglalkozásokkal, kvízekkel és tárlatvezetéssel, délután a pedagógus Barcsayt megidéző beszélgetéssel várják az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.