Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Augusztus 10. 12:30, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András sajtóreferens

105 éve született Lucien Hervé

105 éve született Lucien Hervé

Kiállítással és koszorúzással emlékeztek a világhírű fotóművészre szülővárosában.

1910. augusztus 7-én született Hódmezővásárhelyen Elkán László, aki Lucien Hervé néven írta be nevét a fotóművészet aranykönyvébe.

A világhírű alkotó emléktáblájánál a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ, valamint a Lucien Hervé Kamera Klub képviselői róták le tiszteletüket a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, a Nekünk ilyen Mártély 2 című fotókiállítás megnyitóján.

A város (egyik) leghíresebb szülötte, a kortárs fotográfia kimagasló alakja egy nagypolgári család harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 105 évvel ezelőtt Hódmezővásárhelyen. Az Elkán család 1918-ban költözött Budapestre. A lázadó természetű Elkán fiú az érettségi után Bécsben tanult, majd 1929-ben Párizsba emigrált. Élete regénybe illően alakult: a francia hadseregben harcolt a második világháborúban, megszökött egy német hadifogolytáborból, bujkált és részt vett a francia illegalitásban. Itt vette fel az Hervé nevet, amelyen végül világhírűvé vált. Fényképezni 1938-ban, egy véletlennek köszönhetően kezdett el. Az (el)ismertséget Le Corbusier építésszel történt találkozása és barátsága hozta meg. Egyedi látásmóddal örökítette meg a kor legrangosabb modernista építészeinek alkotásait, képeit több tucat folyóirat és magazin közölte. A világ számtalan pontján készített felvételeket a népi építészet remekeiről és a történelmi negyedek épületeiről. Lencsevégre kapta az utca emberét, hétköznapi életét, zsánereket fogalmazott meg képi nyelven, portréin megragadta a hírességek jellemző karaktereit.

Nevét a világhírre szert tett magyar származású fotográfusok: Capa, Moholy-Nagy, Munkácsi, Kertész és Brassaï között tartják számon. Lucien Hervé özvegye a tavalyi évben harminc fotót adományozott Hódmezővásárhely városának, melyeken Hervé emblematikus művei mellett a tragikusan fiatalon elhunyt fiuk, Rodolf alkotásai is megtalálhatóak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.