Városlista
2023. január 30, hétfő - Martina

Hírek

2022. November 21. 15:17, hétfő | Helyi
Forrás: Titkárság Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ

Múzeumi órák a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlaton

 Múzeumi órák a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlaton

Improvizáció és önismeret az Alföldi Galériában

Különleges, zenei improvizációkkal kombinált foglalkozásokat szerveztek az Alföldi Galériában óvodások és iskolások számára a Vásárhelyi Őszi Tárlat kapcsán, amelyek nemcsak a kultúraközvetítést és az ismeretátadást szolgálták, de önismereti, személyiségfejlesztő és közösségépítő hatással is bírtak

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ speciális csoportfoglalkozásokat szervezett az Alföldi Galériában óvodások és iskolások számára a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat kapcsán, amelyek célja az volt, hogy a diákok saját értelmezéseiket kereshessék az alkotásokban. A zenei improvizációkkal kombinált foglalkozások nemcsak az ismeretátadást szolgálták, de önismereti, személyiségfejlesztő és közösségépítő hatással is bírtak.

A „Make some noise. Csend és hang a kiállítótérben” című különleges kreatív „hangos” gyakorlatok népszerűek voltak a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai körében is. „A csend az elmélkedést szolgálja, a hangok a zene erejét kihasználva új érzelmi tapasztalatot hoznak létre. Zenével kifejezhetjük önmagunkat és kapcsolódhatunk másokhoz. A zenei tevékenység képességfejlesztő, fokozza a koncentrációt és a társas együttlét örömét. Újszerű hangulatokat eredményez, másfajta befogadói élményt ad és ezek által tovább tartja emlékezetben a látottakat” – árulta el a foglalkozásokat vezető Almási Enikő, a Tornyai János Múzeum munkatársa.

A legfiatalabbak számára is készültek programokkal. Az óvodások „Az én színeim” címmel szervezett múzeumlátogatásokon Ilona Keserü Ilona Kossuth-díjas, Tornyai-plakettes és Tornyai-életműdíjas festőművész Nyári napforduló című alkotását értelmezhették újra. A „Dönt a zsűri” elnevezésű foglalkozáselem során pedig a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon korábban szerepelt művek reprodukcióiból a gyerekek alkotta zsűri válogatott, s ezzel létrehozták a csoportjuk saját „őszi tárlatát”.

A művészetterápiás jellegű foglalkozások december elejéig folytatódnak. Továbbra is várják a szervezők a csoportok jelentkezését a titkarsag@tjm.hu emailcímen.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 25. 15:23, szerda | Helyi

Római erődtől Mátyás király palotájáig

Visegrád története a Tornyai-múzeum régészeti sorozatában

2023. Január 25. 15:07, szerda | Helyi

Növényi alapú táplálkozás: 8+1 alapanyag, ami nem hiányozhat a konyhádból

A növényi alapú táplálkozás elképesztően változatos, főként, ha ismerjük azokat az alapanyagokat, amelyekkel különleges, de mégis egyszerű lehet a főzés.

2023. Január 25. 11:49, szerda | Helyi

A zöld hidrogéné a jövő, de az árával még baj van

Sokat beszélünk a hidrogénről, az Európai Uniónak is nagyívű tervei vannak vele.

2023. Január 25. 11:47, szerda | Helyi

Dobogóst fogad pénteken a Kosársuli

Ismét hazai pályán lép pályára a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában.