Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Szeptember 20. 15:14, kedd | Helyi
Forrás: Túri Lilla

„Fuss magadért egy kört!”

 „Fuss magadért egy kört!”

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért.

Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet kezdeményezésére ország futást rendeznek, „Fuss magadért egy kört!” elnevezéssel, melyhez az EVP– Egészségfejlesztési Iroda is csatlakozik.

Térségünk a futás 8. napján, a „Kezedben a sorsod” napon így duplán felhívja a lakosság figyelmét az egészségmegőrzés fontosságára. A mozgás, újraélesztés, táplálkozás, védőoltás, drog, dohányzás, szűrés, szív- és érrendszeri betegségek, alapellátás, alkohol, véradás, lelki egészség és rekreáció témák jegyében futnak egy-egy napot. Minden napnak lesz egy témája, hiszen az adott települések valamelyik fent említett témában eredményeket értek el.

Hódmezővásárhelyen az emlőszűrésen való részvétel fontosságára hívják fel a figyelmet a szervezők, mivel a városban a legjobb a nők átszűrtsége a mellrákszűrés tekintetében. Tematikus napok mentén az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen fogják körbefutni az országot váltóban, szeptember 17-én rajtolnak Budapesten, majd a futva megtett 1600 kilométeres táv után október 2-án érnek vissza a fővárosba. Hódmezővásárhelyre 2016. szeptember 24-én érkeznek. Az algyői híd után található első buszmegállótól a kakasszéki kerékpáros pihenőhelyig szervezi a rendezvényt az EVP– Egészségfejlesztési Iroda.

A futáshoz csatlakozók rövidebb és hosszabb távon is megmérettethetik magukat, a részvétel ingyenes, előzetes jelentkezés szükséges. A távok között szerepel 1,5 km-es és 25 km-es útszakasz is. A futás célja, nem a versenyzés és a gyorsaság, hanem a figyelemfelhívás. Az EVP-EFI dolgozói kiemelten fontosnak tartják, hogy a vásárhelyi asszonyok, lányok, férfiak és fiatalok hívják fel a figyelmet a szűrésen való részvétel jelentőségére, hiszen csakis úgy tudunk áttörést elérni az emlőrák-ellenes küzdelemben, ha közös ügyünket közös cselekvésben jelenítjük meg, és a közbeszéd tárgyává tesszük a szűrés fontosságát.

Idén szakítva a hagyományokkal nem október hónapban, hanem 2016. szeptember 24-én, a figyelem felhívó országos futáshoz kapcsolódva szervezi meg az EVP- Egészségfejlesztési Iroda hagyományosan megrendezésre kerülő az emlőrák elleni küzdelem jegyében szervezett egészségkerékpározást Hódmezővásárhelyen annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet az emlőszűrésen való részvétel fontosságára.

A kerékpárosok gyülekezője a Kossuth téren 14-15 óra között történik, majd onnan Zrínyi utca → Hunyadi utca→Hóvirág utca → Nagy András János utca végén a sorompóhoz érkeznek, ahol bevárják a futókat, és a futókat kisérve együtt érkeznek vissza a Kossuth térre, az Ady Endre utca → Hősök tere → Dr. Imre József utca → Zrínyi utca útvonalon érnek vissza a Kossuth térre, ahol 15:30 és 16:00 óra között sajtóesemény kerül megrendezésre. A sajtóesemény a futást nem szakítja félbe, a futók a kijelölt útvonalon tovább haladnak.

A NEFI a rajt időpontjára elkészíti az „Előzd meg a jövőd!” 12 pontból álló kihívást, amelyet a futás során érintett nagyobb települések vezető tisztségviselőjének adnak át. Ez a staféta azokat az egyszerű megvalósítható teendőket tartalmazza, amelyeket, ha beépítünk a mindennapjainkba, tovább élhetünk egészségesen.

Köszöntőt mond, Fekete Ferenc önkormányzati képviselő Úr és Dr. Kallai Árpád a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója és Dr. Szalai Klára a Semmelweis Egyetem klinikai főorvosa a női szűrések fontosságáról és a betegségek megelőzéséről.

A sajtóeseményt követően azok között, akik tavaly október 17-e után részt vettek emlőszűrésen, és regisztráltak a helyszínen és részt vettek a kerékpározáson az „Életünkért-, Egészségünkért, Hódmezővásárhely Lakosságáért” alapítvány felajánlásában 2 db kerékpár, a Hódkerék Kerékpárbolt felajánlásában 1 db. kerékpár, a szimpatizánsok között pedig a Vöröskereszt által felajánlott 3 db. ajándékcsomag kerül kisorsolásra.

Az országos felhívás és a teljes útvonal megtalálható a http://www.egeszseg.hu/cikk/elozd-meg-a-jovod!---az-egeszsegert-dolgozok-korbefutjak-az-orszagotoldalon.

Az EVP Egészségfejlesztési Iroda minden jelentkezőt szeretettel vár, akár az egészségkerékpározásra, akár a figyelemfelhívó futásra. A futás jelentkezési határideje 2016.09.20. Jelentkezni ahttp://www.evp.hu oldalon letölthető jelentkezési lappal lehet.

A jelentkezési lapot az alábbi elérhetőségek valamelyikére visszaküldeni: elektronikus úton azhttp://efi-hodmezovasarhely@evp.hu email címre
személyesen az EVP- Egészségfejlesztési Irodában (Kórház „L” épület) További információ a 62/532-368-as telefonszámon, ahttp://www.evp.hu oldalon, illetve a fenti e-mail címen kérhető

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.