Városlista
2019. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Február 27. 11:35, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Versekkel a zsarnokság ellen

Versekkel a zsarnokság ellen

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kötődő rendezvénysorozatának zárásaként mutatta be az Emlékpont A szabadság sebezhetetlen sugara című műsort,

melyet Erdélyi Márta Sesztina Jenő-díjas versmondó vásárhelyi Pákozdy Ferenc költő, író, műfordító munkáiból állítottak össze.Erdélyi Márta Pákozdy műveiből négy évvel ezelőtt készített először műsort Debrecenben, ahol a forradalmat Pákozdy is átélte. A vásárhelyi születésű szerző verseit minél többekkel megismertetni – ezt tartja küldetésének az előadó, rámutatva: Pákozdy a kommunizmus áldozatának tekinthető.

A sztálini és a Rákosi-féle személyi kultusz idején nem volt hajlandó behódoló verseket írni. Emiatt aztán a tiszta lelkű költőt nem engedte a hatalom érvényesülni. Pákozdy Ferenc Debrecenben kísérte figyelemmel az 1956-os forradalom szárba szökkenését, s amikor a hajúsági megyeszékhelyre november 4-én bevonultak a szovjet tankok, őt is elhurcolták a katonai reptér egyik hangárjába, ahol a forradalmárokat gyűjtötték össze. Az ellene felhozott vád az volt, hogy verseivel a szovjethatalom ellen lázított.

Pákozdy költeményei határozottan szólnak minden zsarnok és elnyomó hatalom ellen, s ha egy más korban élve lehetőséget kap arra, hogy újságíró, vagy költő legyen, a nagytudású, több nyelven beszélő, széles látókörű alkotó nagyívű pályát futott volna be – fogalmazta meg Erdélyi Márta.

Az esten Soós Judit énekes előadóművész működött közre megzenésített versekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Illegális migránsokat tartóztattak fel Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba hat migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

2019. Április 18. 11:24, csütörtök | Helyi

Nem vagy az unokám, nem versz át!

Fodor Zsóka színművésznő közreműködésével készített bűnmegelőzési videót a rendőrség.

2019. Április 18. 11:21, csütörtök | Helyi

Nagy húsvéti szezonnyitó a Vasúttörténeti Parkban április 21-22-én

Nagyszabású, kétnapos évadnyitó rendezvénnyel újra megnyitja kapuit Európa legnagyobb interaktív vasúti parkja az április 21-22-ei húsvéti hosszú hétvégén.

2019. Április 18. 11:19, csütörtök | Helyi

Két éve nem volt ilyen magas a pótdíjak utáni befizetések összege

Idén márciusban a vonatokon jegy nélkül vagy érvénytelen jeggyel utazók 10 millió forintnyi pótdíjat fizettek be.