Városlista
2018. szeptember 21, péntek - Máté

Hírek

2018. Március 13. 10:43, kedd | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

Vásárhely hétezer évnyi kerámiaművészete Budapesten

Vásárhely hétezer évnyi kerámiaművészete Budapesten

A héten még megtekinthető a Pesti Vigadóban

Már csak vasárnapig látogatható a Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig - Hódmezővásárhely kerámiaművészete és kerámiaipara című kiállítás Budapesten, a Vigadó 6. emeletén. A nagyszabású tárlat átfogó képet nyújt a város hétezer évet felölelő agyagművességéről, a vásárhelyi fazekasságról, míg a kiállítási anyag fókuszában a 20-21. század iparművészete, azon belül is az elmúlt húsz esztendő kerámia szimpóziumai állnak.

Január végén nyílt a fővárosban a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány szervezésében az a közel kétszáz műalkotást felvonultató kiállítás, mely az őskortól napjainkig szemlélteti Hódmezővásárhely Európában is egyedülálló kerámiaművészeti gazdagságát. Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy–díjas keramikusművész, a kiállítás kurátora szerint Vásárhelyt bátran nevezhetjük a kontinens kerámia központjának kerámiahagyománya és a kortárs iparművészetben betöltött szerepe alapján.

A tárlat igen nagy népszerűségnek örvend a fővárosban, a Pesti Vigadó legfelső szintjén látható kiállítás különösen népszerű a külföldi vendégek körében. Az érdeklődőknek azonban igyekezniük kell, hiszen a kiállítás március 18-án, vasárnap látogatható utoljára (A Pesti Vigadó nemzeti ünnepünkön zárva tart.). A hosszú hétvégén Budapestre látogatók azonban nemcsak a „Paraszt Párizs” kerámiával, hanem a 20. század legjelentősebb vásárhelyi képzőművészeti alkotásaival is találkozhatnak a Duna-parton: a Vigadóban váltott jegyének felmutatásával 30%-os kedvezményre jogosultak a Várkert Bazár Vásárhelyi Művészélet 1900 - 1990 című tárlatára!

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 21. 12:48, péntek | Helyi

90. születésnapján köszöntötték Somogyi Antalt

Isten éltesse Somogyi Tóni bácsit!

2018. Szeptember 21. 11:42, péntek | Helyi

Fapados áron svájci kényelem Nyíregyházától Budapestig

– Gyors és olcsó utazás a TELEVONAT-tal a vasárnapi csúcsban –

2018. Szeptember 21. 11:28, péntek | Helyi

Túró Rudi és csehszlovákiai bevonulás

1968-ról az Emlékpontban

2018. Szeptember 21. 11:24, péntek | Helyi

Még egy hétig lehet jelentkezni a MÁV aluljárófestő pályázatára

Jövő hét szerda éjfélig lehet jelentkezni a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Színezd Újra! Alkotói Napok 2018. című pályázatára.