Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 24. 14:17, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Változik a közgyógyellátás rendszere október elsejétől

Változik a közgyógyellátás rendszere október elsejétől

Október elsejétől változik a közgyógyellátás rendszere és ismét lesz közgyógylista.

Erre minden hatóanyagcsoportból csak a legolcsóbb készítmények kerülhetnek fel és az orvosok is csak ezeket rendelhetik majd a betegeiknek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ezzel előnyt adna az alacsonyabb árú medicináknak, hogy további árcsökkentésre ösztönözze a gyártókat – írja a Magyar Nemzet.

Most úgy működik a közgyógyellátás rendszere, hogy egy rászorulónak maximum havi 6 ezer forintos keretet állapítanak meg, az összeg egy virtuális pénztárcába kerül. Noha a keret megállapításakor az azonos hatóanyagú medicinák közül a legolcsóbb térítési díjával számolnak már most is, a betegnek eddig nem kellett feltétlenül ezt a terméket választania. Ha drágábbat választott, akkor nem volt elegendő a virtuális pénzkerete, azt magának kellett kiegészítenie. Ez a rendszer megszűnne, a betegek csak azokat a termékeket választhatják majd ki a közgyógyellátás terhére , amelyek szerepelnek a listán. Erre a listára pedig azok kerülhetnek fel, amelyek egy új kategóriába, az úgynevezett preferált referencia – ársávba tartoznak. Ebbe pedig azok a medicinák kerülhetnek be, amelyek ára legfeljebb 5 százalékkal haladja meg az azonos hatóanyagcsoportba tartozó és valós forgalommal rendelkező legolcsóbb készítményét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.