Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Április 03. 17:34, kedd | Belföld
Forrás: mti

Új magyar-szerb határátkelőhely nyílt

Új magyar-szerb határátkelőhely nyílt

Új magyar-szerb határátkelőhely nyílt Bácsszentgyörgy és a vajdasági Haraszti (Rastina) között kedden.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ünnepségen hangsúlyozta: Szerbia mára Magyarország legfontosabb partnerévé vált a nyugat-balkáni térségben.

A jó kapcsolat alapja, hogy a szerb kormány erőforrásként és nem tehertételként tekint a vajdasági magyarokra, akárcsak a magyar kormány a Magyarországon élő szerb nemzeti közösségre - mondta.

A magyar kormány azt gondolja, hogy Szerbiának igenis az Európai Unióban van a helye, és ennek a véleményének hangot is ad - fogalmazott. Azt mondta, ha minden szomszédos ország olyan tisztelettel viszonyulna, és csak megközelítően annyi jogot adna a területén élő magyar nemzeti közösségeknek, mint Szerbia, akkor a Kárpát-medencében sokkal kevesebb feszültség lenne.

Beszélt arról is, helytelennek tartja, hogy az Európai Bizottság 2025-ben jelölte meg a szerb csatlakozási folyamat végét, holott Szerbia ennél sokkal hamarabb készen áll majd, amihez a magyar kormány minden támogatást biztosít.

A határátkelőhelyről szólva hangsúlyozta: ha egy ország nem tudja megvédeni a határait, nem tudja garantálni polgárainak biztonságát. Ennek különös jelentősége van most, amikor az ENSZ-ben zajló viták során "azt próbálják lenyomni a torkunkon", hogy a határsértés nem bűncselekmény, hanem adminisztratív kérdés - fogalmazott.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarországra a jövőben is csak szabályosan, a nemzetközi és a magyar előírásoknak megfelelően, a határátkelőhelyeken lehet átjönni. A magyar honvédek és rendőrök a határainkon megnyilvánuló betörési kísérleteket ezután is "vissza fogják verni". A határsértést továbbra is szigorúan büntetik majd, és a magyar nemzeti szuverenitás ellen elkövethető egyik legsúlyosabb bűncselekménynek tekintik majd. Nekünk Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első - jelentette ki.



Ugyanakkor a tisztességes szerb és magyar embereket, akik jó szándékkal és a szabályok betartásával akarnak átkelni egyik országból a másikba, határátkelőhelyek építésével segítik - emelte ki. Hozzátette: Bácsszentgyörgy és Haraszti között eddig 50 kilométert kellett autózni, hogy meglátogathassák egymást az emberek, a jövőben azonban már csak néhány percnyi útra lesznek egymástól.

A 164 kilométernyi magyar-szerb határszakaszon mostantól már nyolc határátkelőhely van. Bácsszentgyörgynél reggel hét és este hét óra között kelhetnek át Szerbia, Magyarország és az Európai Unió többi országának polgárai.

Szijjártó Péter bejelentette: még idén elkezdik megépíteni a Kübekháza és a vajdasági Rábé közötti határátkelőhelyet.

Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter azt mondta: Magyarország és Szerbia kapcsolatai "történelmi csúcsot" értek el. Az új határátkelőhely pedig további lehetőségeket jelent. Kiemelte: Szerbia továbbra is következetesen a sokoldalú és jószomszédi kapcsolatok fejlesztésében lesz érdekelt, mivel mindkét ország megértéssel viseltet a tartós értékeket képviselő nemzeti kisebbségek iránt.

A Szerbia és Magyarország közötti, már nagyon sok kihíváson átesett "együttműködés hídját" tovább erősítik majd - jelentette ki.

A szerb külügyminiszter szerint országuk mindent elkövet, hogy a kiérdemelt helyet foglalhassa el a nemzetközi közösségben. Azt mondta, elszántak abban is, hogy az Európia Unió támogatásával együttműködjenek a pristinai hatóságokkal Koszovó státusának rendezéséről, de a várt eredmény eddig elmaradt. Szerbia nyíltan és minden rejtett cél nélkül állt hozzá a tárgyalásokhoz, de Pristina különböző külföldi támogatók segítségével elhalasztja, nem teljesíti a brüsszeli párbeszédből eredő kötelezettségeit - mondta.

Beszélt arról is, hogy véleményüket a közös európai keresztény elvekre építve alakítják, és örömét fejezte ki, hogy Magyarország megérti törekvéseiket. Meg van róla győződve, hogy a két ország közötti együttműködésnek még számos olyan területe van, amelyet a kölcsönös bizalomra építve fejleszthetnek - jelentette ki Ivica Dacic.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.