Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Április 12. 11:33, péntek | Helyi
Forrás: A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Tíz éves a szentesi bázis – Kiállítással ünneplik Szegeden a légimentőket

Tíz éves a szentesi bázis – Kiállítással ünneplik Szegeden a légimentőket

Tíz évvel ezelőtt, 2009. január 5-én kezdte meg munkáját a szentesi légimentő bázis.

Szolgálatát Csongrád, Bács- Kiskun, Békés, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyék lakossága érdekében látja el. Létrejöttét széles körű társadalmi összefogás tette lehetővé, önkormányzatok és magánszemélyek adakozásának köszönhetően épült meg. Az évforduló alkalmából hétfőn, Szegeden is bemutatják azt a vándorkiállítást, amely a légimentés mindennapjait bemutató fotókból áll.

Szentes földrajzi elhelyezkedése bizonyult a legmegfelelőbbnek annak idején, hogy a dél-alföldi régióban légimentőbázis létesüljön – erről a településről, mint egy kör közepéről indulva, 15 perc alatt helikopterrel elérhető a négy megye legtávolabb eső területe is. Bár a tervek szintjén ez egyértelmű volt, a bázis megépülésére sok éves várakozás után 24 önkormányzat összefogására volt szükség, amelyek pénzadományokkal járultak hozzá a beruházás elindításához. A gyűjtőakciót akkor a Csongrád Megyei Önkormányzat hirdette meg – ennek köszönhetően kezdte meg működését tíz évvel ezelőtt a bázis, amely az elmúlt évtized alatt több száz ember életét mentette meg. Jelenleg hat orvos és paramedikus személyzet teljesít itt szolgálatot, a napi működéshez szükséges minden feltétel adott, de a felszereltségük nemrég jelentősen javult. Az eddig bevetésben használt EC-135 mentőhelikopter mellé március végén a Készenléti Rendőrségtől kaptak egy AIRBUS EC135 P2+ mentőhelikoptert – így tudták növelni a mentés biztonságát.

A légimentők életét bemutató kiállítást április 15-én, hétfőn, 14 órakor nyitják meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal központi épületének aulájában.

A megnyitón köszöntőt mond dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja, Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke, a kiállítás fővédnöke, Elmer János, a bázis új vezetője, valamint Dr. Arnóczki Tímea és Nagy Boglárka, a Magyarországi Légimentésért Alapítvány tisztségviselői.

Helyszín: Szeged, Rákóczi tér 1.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.