Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Április 17. 14:11, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Szerződést kötött a MÁV-START a Talent motorvonatok karbantartásáról és felújításáról

Szerződést kötött a MÁV-START a Talent motorvonatok karbantartásáról és felújításáról

A MÁV-START által üzemeltetett tíz Bombardier Talent motorvonat jelenleg 30-40 százalékos rendelkezésre állással közlekedik, azaz a többségük rendszerint áll a szervizigény miatt.

Ennek a helyzetnek a javítása és hosszú távú megoldása a vasúttársaság számára kiemelten fontos. Első lépésként a MÁV-START, a MÁV Vagon és az ÖBB két évre szóló szerződést kötött, hogy a Talentek főjavítása, konstrukciós hibáinak megszűntetése, valamint gazdaságos és hatékony fenntartása mielőbb rendeződjön.

A Talent motorvonatokat jelenleg a Győr és Bécs közötti euregiós közlekedésben használja a vasúttársaság, azonban az eredeti járműkonstrukciós hibák miatt alacsony szintű a rendelkezésre állásuk, tízből csak 3-4-et tudnak folyamatosan forgalomban tartani. Az április közepén életbe lépő megállapodásnak köszönhetően mind a tíz Talent átesik a szükséges kötelező nagyjavításon, így az üzemképességük jelentősen javul, jövő év végére a 80-90 százalékot is elérheti. (A kedvelt és megbízhatóságukról híres FLIRT motorvonatoké 95 százalék körüli). Emellett a flotta tagjai kívül-belül is megújulnak, a FLIRT típusokhoz hasonló, kék-fehér-sárga festést kapnak.

Előzmény:

A 2006-os kormányzati döntés következtében kerültek a vasúttársasághoz a Talentek, amelyek nagy költségek árán is csak viszonylag alacsonyabb üzemképességgel tudtak üzemelni az elmúlt bő tíz év során. A 2012. január és 2017. augusztus közötti időszak üzemképes darabszáma hektikusan, 3 és 8 darab között változott a járműkonstrukciós hibák miatt. A különböző műszaki problémák miatt a gyártóval a járművek tulajdonosaként a MÁV jelenleg is perben áll.

Mostanra a tíz darabos sorozatból hat jármű futásteljesítménye is elérte az előírt másfél millió kilométeres értéket, így ezek a járművek (újra)forgalomba állítására a kötelező nagyjavítást követően lesz lehetőség.

Jelenleg három-négy darab jármű üzemeltethető, így akár egy meghibásodás is jelentősen befolyásolhatja a forgalomba állítható járművek számát. A MÁV-START a Talentek üzemeltetésének érdekében a költségtérítési keretösszeg figyelembevételével finanszírozható megoldás biztosításában érdekelt, és annak lehetőségei mellett kívánja a motorvonatok üzemeltetését biztosítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.