Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Május 20. 16:10, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Szeretném, hogy a világ színesebb legyen

Szeretném, hogy a világ színesebb legyen

Papageorgiu Andrea avatta be tárlatának látogatóit a képei világába

Papageorgiu Andrea festőművész tárlatvezetésével ismerhették meg szombaton a művészHajnal előtt a legnagyobb a sötétségcímű tárlatát a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria látogatói. Az alkotó a képek alkotási folyamataiba is bevezette a program résztvevőit.

– Ez a festmény egy teljes éven át készült, mégpedig megrendelésre – mondta el a művésznő a kiállítás címét is viselő képről. Papageorgiu Andrea a hosszú alkotási folyamat előtt a megrendelőnek egy másik képét adta át ideiglenesen, azonban a festmény elkészülésének hónapjai alatt annyira közel került a készülő kép a művészhez, hogy végül aHajnal előtt a legnagyobb a sötétségcímű művét megtartotta magának, s a megrendelő egy másik művet választott. A képen szereplő alak szeme pedig azért nem látható – tette hozzá a művésznő –, mert a kép hangsúlya az alak kezén és az abban tartott ágon összpontosul, s így a figura tekintete nem tereli más irányba a szemlélő figyelmét.

Papageorgiu Andrea bevallása szerintösztönösenállítja összeképeinek jeleneteit, bízva abban, hogy ami ösztönszerű, az nem véletlenszerű. Minden képét úgy készíti el, mintha sohasem festett volna, nem jegyez meg előre színkeveréseket, később is jól használható technikákat. Egyik képének alkotási folyamata sem reprodukálható, s ezért is készül egy-egy alkotása akár hónapokon át. A képek témáit vázlatok által vagy fényképezőgépével rögzíti, ám a kidolgozás során újragondolja a perspektívákat, hogy a festmények elszakadhassanak a fotó rögzítette valóságtól.

A művész több alkalommal is megörökítette önmagát, s amikor arról kérdezték, miért ilyen szigorú az Önarckép ecsettel című festményen, elárulta a kép születésének körülményeit. A festőállvány felső részére rögzített tükörből szemlélve festette az arcmását, amelyen inkább az önmagát figyelő alkotó koncentrációja, mintsem szigora tükröződik.

Papageorgiu Andrea kiállítása március végén nyílt meg az Alföldi Galériában. A tárlat kiállítási katalógusát ugyanitt mutatták be április végén, amelyet a szombati tárlatvezetést követően többen is dedikáltattak a művésznővel.



Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak