Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Január 10. 08:06, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Összefügg a mellrák és a dezodor?

Összefügg a mellrák és a dezodor?

Mégsem olyan veszélytelenek a dezodorok, mint ahogy azt eddig feltételezték: a deókban lévő alumínium-klorid károsíthatja a mell sejtjeit kutatók szerint.

A kérdés csak az, a termékek felelősek-e a mellrákért – vetették fel genfi kutatók.

Az elmúlt évtizedekben az iparosodott államokban növekedett a mellrákos esetek száma. Ugyanakkor egyre gyakoribb, hogy a mellrák a mellmirigy külső részén, a hónalj közelében alakul ki – közölte a Genfi Egyetem.

Néhány éve vetődött fel a gyanú, hogy a dezodorok bizonyos izzadásgátló alkotórésze szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Eddig viszont kevés adat volt, amely megcáfolhatta vagy alátámaszthatta volna a feltevést.

Stefano Mandriota biológus, valamint Andre-Pascal Sappino mellrák-specialista és kutatócsoportjuk a Journal of Applied Toxicology című szaklapban mutatták be tanulmányukat, amelyben kifejtették, hogy a dezodorokban használt alumínium-klorid károsíthatja a mell sejtjeit.

A kutatás során a tudósok létrehozták az emberi mell sejtjeinek modelljét. A sejteket alumínium-klorid hatásának tették ki – 150-100 ezerrel kisebb adagokban, mint amennyit egy átlagos dezodor tartalmaz. Néhány héttel később megállapíthatóvá vált a sejtek károsodása.

Az alumínium abnormális folyamatokat indít el a sejtekben, e folyamatok megfelelnek a tumorszerű változások első fázisának. Emellett a kutatók az örökítőanyag láncolattöréseit is megfigyelték, ami szintén a rák kialakulásával van összefüggésben.

A kutatók kifejtették: tanulmányuk nem azért született, hogy bebizonyítsa, a deókban lévő alumíniumsó mellrákot okozna. Ez csupán arra bizonyíték, hogy ezek az anyagok a sejtekre nézve károsak.

Címkék: dezodor, kutatók, mellrák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére