Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Január 31. 16:34, csütörtök | Helyi
Forrás: A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Rendhagyó tanítási óra a tiszai ciánszennyezésről

Rendhagyó tanítási óra a tiszai ciánszennyezésről

Hazánk eddigi legsúlyosabb vízszennyezésével ismerkednek a jövő vízügyi szakemberei Szegeden

Február 1. – a Tisza élővilágának emléknapja. A 2000-ben történt ökológiai katasztrófa után döntött úgy a Magyar Országgyűlés, hogy február elsejét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánítja. Ebből az alkalomból tart rendhagyó vízgazdálkodási órát a jövő vízügyi szakembereinek dr. Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója valamint Szilágyi Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi szakügyintézője a Csongrád Megyei Önkormányzat konferenciatermében. A jelen és a jövő szakemberei a rendezvény végén egy-egy szál virággal adóznak a folyónak, amiért alig néhány év múltán teljesen újjáéledt.


2000. január 31-e a magyar természetvédelem gyásznapja. A Kárpát-medence egyik legnagyobb környezeti katasztrófája, hazánk eddig regisztrált legsúlyosabb vízszennyezése történt ekkor.

2000. január 30-án, a romániai Nagybányán egy román-ausztrál tulajdonú bányavállalat ülepítő tavának gátja átszakadt, és onnan cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz ömlött a Szamoson keresztül a Tiszába. A szennyezés február 1. és 12. között vonult le a Tiszán, hatalmas környezeti kárt okozva: a folyó élővilágát adó planktonikus élőlények, a vízi makroszkopikus gerinctelen élőlények és a halállomány a Tisza felső és középső szakaszán 70-90 százalékban, míg az alsó szakaszon 100 százalékban elpusztultak.

A Tisza hihetetlen élni akarásának, öntisztító képességének és az emberi szakértelemnek köszönhetően mára visszaállt az ökológiai egyensúly. Erről szól a rendhagyó óra két előadása, amelyet az SZSZC Gábor Dénes Szakgimnázium és Szakközépiskola vízügyi ágazata diákjainak tartanak a szakemberek.


Az emléknap alkalmából szervezett program a Csongrád Megye Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal kezdeményezése, ennek apropóján Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke köszönti a részvevőket február 1-én, 9 órakor, a megyei önkormányzat konferencia termében ( Szeged, Tisza Lajos krt. 2-4).

https://www.youtube.com/watch?v=PSCizmbd4rw

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak