Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Május 14. 14:17, szerda | Helyi
Forrás: (Göbl Vilmos-sajtóreferens)

Rákosi a priccsen és a Csillag bitófája az Emlékpontban

Rákosi a priccsen és a Csillag bitófája az Emlékpontban

Szombaton börtönkiállítás nyílik Hódmezővásárhelyen.

A szegedi Csilllagbörtön bitófáját is megtekinthetik a látogatók az Emlékpont szombaton nyíló új időszaki kiállításán. A Rákosi börtönei című tárlat nemcsak az ötvenes évek börtöneinek és internálótáborainak világát idézi meg, hanem bemutatja azt zárkát is, ahol maga Rákosi Mátyás 1930-tól raboskodott: a későbbi diktátor bábúja a kiállítás egyik sarkában egy vaságyon ülve várja Szovjetunióba történő kiadatását.

A kiállítást Dr. Kószó Péter alpolgármester, Árva László, az Emlékpont szakmai főtanácsadója és Vincze Gábor történész mutatja be a sajtó képviselőinek május 15-én, csütörtökön 12 óra 30 perckor az Emlékpont időszaki kiállítótermében.

A 20. század legsötétebb időszaka volt az az évtized, amelyet Rákosi Mátyás neve fémjelez. Már 1945-től kezdődően megteltek az ország börtönei, internáló-, és kényszermunkatáborai politikai foglyokkal, majd a kiépülő kommunista diktatúra börtönné változtatta az egész országot. A kiállítás középpontjában egy rekonstruált zárka található, részben eredeti, a szegedi Csillagból származó tárgyakkal, zárkaajtóval, vasággyal és "stokival". A Rákosi-diktatúrában politikai okokból kivégzettekre egy eredeti bitófa emlékeztet.

A tárlat nem csak az ötvenes évek büntetés-végrehajtásáról ad (egy korántsem teljes) körképet, hanem a cím kétértelműségének megfelelően felidézi azt is, ahogy Rákosi Mátyás a Csillagbörtönben raboskodott a harmincas években. Az előbb 8 és fél évnyi, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Rákosi kivételesen jó elbánásban részesült a Csillagban. Zárkája egész nap nyitva volt, szabadon járkált írnoki helye és a cella között. Időnként a politikai foglyokkal párttaggyűlést tartott, és frakciózás címén kizárta azokat, akik kifogásolni merték, hogy a többiektől eltérően a csomagját nem osztotta meg a rabtársai között. Feltűnően sok pénze volt, és ügyvédje útján állandó kapcsolatban volt Moszkvában lévő rokonaival. Rákosi 1940 október végén egy államközi megállapodás értelmében a Szovjetunióba távozhatott, majd 1945 január végén tért vissza Magyarországra.

A Rákosi börtönei kiállítás május 17-én, szombaton 11 órakor nyílik az Emlékpont Galéria kiállítótermében. Az eseményen köszöntőt mond Árva László, a közgyűjtemény vezetője, a tárlatot Kutrucz Katalin, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettese nyitja meg. A vernisszázson fellép Csontos Péter gordonka művésztanár, verset szaval Rakonczai Kitti, a Németh László Gimnázium diákja. A börtönök világát megidéző kiállítás szeptember közepéig látogatható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.