Városlista
2018. október 23, kedd - Gyöngyi

Hírek

2018. Május 17. 15:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Felvidéki magyar egyetemisták az Emlékpontban

Felvidéki magyar egyetemisták az Emlékpontban

A felvidéki komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karának másodéves biológia szakos hallgatói keresték fel szerdán a hódmezővásárhelyi Emlékpontot.

A Makovecz-ösztöndíj keretében magyarországi látogatáson lévő csoport a Szegedi Tudományegyetemmel karöltve szervezte meg a közel húsz egyetemista terepgyakrolatát – mondta el a csoportot vezető Nagy Melinda dékánhelyette.
Szlovákiai egyik legfiatalabb felsőoktatási intézménye, a Selye János Egyetem magyar nyelven szervez képzést közel kétezer hallgatójának. A Makovecz-ösztöndíja korábbi években csak egyéni terepgyakorlatok számára biztosított lehetőséget, ez az év az első, hogy a kar valamennyi másodéves biológia szakos hallgatója együtt teljesítse a feladatot, mégpedig anyaországi helyszínen.


Az egyetem csoportja Szegeden felkereste a fűvészkertet és a vadasparkot, míg Hódmezővásárhely régiójában a mártélyi holtág területén tettek látogatást. Itt a hallgatók megfigyelték az elmúlt évtizedekben folytatott mezőgazdasági tevékenységnek az élő környezetre gyakorolt hatását, az őshonos növények mellett megjelent invazív növényfajok megjelenését. A csoport látogatása csütörtökön Szerbiában, Szabadkán ér véget és útba ejtik a palicsi tavat is.


A program szervezésekor fontosnak tartotta az egyetem, hogy ne csak a természettel, hanem a térség történelmével is megismerkedjenek a hallgatók – indokolta a dékánhelyettes asszony az Emlékpontban történt látogatást, hozzátéve, hogy Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történetének számos eseménye hasonló módon történt meg a határ szlovákiai oldalán is.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Október 19. 16:18, péntek | Helyi

Az apák tetteiért a gyerekeket is büntette a kádári diktatúra

Személyesség és történelem az Emlékpontban

2018. Október 19. 16:16, péntek | Helyi

Pénztárcatolvajok rendőrkézen

A rendőrök 24 óra alatt két nőt is előállítottak lopás miatt. Egyikük egy földeáki szórakozóhelyről egy vendég, a másik gyanúsított egy szegedi üzletből egy vásárló pénztárcáját vitte el.

2018. Október 19. 16:13, péntek | Helyi

Otthonában termesztette a cannabist

Csaknem húsz tő indiai kendert foglaltak le egy szentesi férfi otthonában és rokonai tanyáján a rendőrök. A férfi ellen kábítószer birtoklása megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

2018. Október 19. 15:41, péntek | Helyi

Ünnepi hulladékszállítás Hódmezővásárhelyen

Közérdekű közlemény ünnepi hulladékszállításról