Városlista
2018. május 23, szerda - Dezső

Hírek

2018. Május 17. 15:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Felvidéki magyar egyetemisták az Emlékpontban

Felvidéki magyar egyetemisták az Emlékpontban

A felvidéki komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karának másodéves biológia szakos hallgatói keresték fel szerdán a hódmezővásárhelyi Emlékpontot.

A Makovecz-ösztöndíj keretében magyarországi látogatáson lévő csoport a Szegedi Tudományegyetemmel karöltve szervezte meg a közel húsz egyetemista terepgyakrolatát – mondta el a csoportot vezető Nagy Melinda dékánhelyette.
Szlovákiai egyik legfiatalabb felsőoktatási intézménye, a Selye János Egyetem magyar nyelven szervez képzést közel kétezer hallgatójának. A Makovecz-ösztöndíja korábbi években csak egyéni terepgyakorlatok számára biztosított lehetőséget, ez az év az első, hogy a kar valamennyi másodéves biológia szakos hallgatója együtt teljesítse a feladatot, mégpedig anyaországi helyszínen.


Az egyetem csoportja Szegeden felkereste a fűvészkertet és a vadasparkot, míg Hódmezővásárhely régiójában a mártélyi holtág területén tettek látogatást. Itt a hallgatók megfigyelték az elmúlt évtizedekben folytatott mezőgazdasági tevékenységnek az élő környezetre gyakorolt hatását, az őshonos növények mellett megjelent invazív növényfajok megjelenését. A csoport látogatása csütörtökön Szerbiában, Szabadkán ér véget és útba ejtik a palicsi tavat is.


A program szervezésekor fontosnak tartotta az egyetem, hogy ne csak a természettel, hanem a térség történelmével is megismerkedjenek a hallgatók – indokolta a dékánhelyettes asszony az Emlékpontban történt látogatást, hozzátéve, hogy Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történetének számos eseménye hasonló módon történt meg a határ szlovákiai oldalán is.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Május 22. 15:19, kedd | Helyi

Körözött Audi Csongrád megyében

A magyar rendőrök a német hatóságok által körözött gépkocsit foglaltak le a Röszke Autópálya-határátkelőhelyen.

2018. Május 22. 15:17, kedd | Helyi

Lezárt ügy: öltözőből lopott

A Szegedi Rendőrkapitányság nyomozói vádemelést javasolnak egy 16 éves fiúval szemben, aki egy szegedi étterem öltözőjéből ellopott egy táskát.

2018. Május 22. 15:15, kedd | Helyi

Kerékpár-regisztráció Szegeden

A rendőrök a BikeSafe program keretében kerékpár-regisztrációra várják a biciklitulajdonosokat a Szegedi Rendőrkapitányságon.

2018. Május 22. 10:33, kedd | Helyi

Pörköltet kaptak ebédre a nélkülözők

Háromszáz adag házias sertéspörkölt várta a rászoruló időseket, a nagycsaládosokat Szegeden, a Mátrix Közhasznú Alapítvány jóvoltából, a Család- és Gyermekjóléti Központban.