Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Január 29. 12:06, kedd | Helyi
Forrás: A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Pártkontroll Pol Pot megyében – Vetélkedő a Kommunizmus Áldozatainak Emlékére

Pártkontroll Pol Pot megyében – Vetélkedő a Kommunizmus Áldozatainak Emlékére

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára ismét vetélkedőt hirdet a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából.

A vetélkedőt a megyei középfokú oktatási intézményekben tanuló, 14-19 év közötti diákok számára hirdeti meg. A helytörténetet középpontba helyező vetélkedő célja, hogy a fiatal korosztály jobban megismerje lakhelyének, megyéjének 1944 és 1989 közötti múltját.

A vetélkedő időpontja:

2019. február 25. 10 óra

Helyszín:

a Csongrád Megyei Kormányhivatal nagyterme

(Szeged, Rákóczi tér 1.).

A kreatív feladatokat szakértő zsűri értékeli, amelynek tagjai:

  • Dr. Medgyesi Konstantin történész, a Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese
  • Tóth Marcell történelemtanár, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának munkatársa
  • Dr. Zeman Ferenc történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának munkatársa
  • Dávid Szaniszla, ’56-os elítélt

A megmérettetésre három-négyfős csapatokat várnak a szervezők.

Jelentkezni 2019. február 15-ig, az első forduló feladatának leadásával lehet a partkontroll[kukac]gmail.com címen. Az elküldött e-mailben a csapatok tüntessék fel: a csapattagok nevét, osztályát, az intézményt és a felkészítő tanár nevét.

A verseny győztesei budapesti kiránduláson vehetnek részt, a Terror Háza Múzeumba, a 301-es parcellába és az Országgyűlési Múzeumba látogathatnak el.

A verseny menete:

Az első fordulóban a csapatoknak iskolájuk településének, környékének múltjában kell elmélyedniük.

A feladatuk az, hogy saját kutatást is hozzátéve:

· felidézzenek egy részletet a város, község államszocialista múltjából (javasolt témák: a Rákosi-diktatúra, a téeszesítés, a helyi ellenállás az '50-es években),

· az ahhoz vezető útról 1944 után,

· vagy a település 1956-os múltjából.

Ehhez felkereshetik a Csongrád Megyei Levéltár egyik fióklevéltárát (Szeged, Hódmezővásárhely, Makó, Csongrád, Szentes) ahol a témákhoz kapcsolódó dokumentumot, vagy dokumentumokat bocsátanak a rendelkezésükre, valamint maguk kereshetnek egy-egy szemtanút, aki mesél saját élményeiről.

Mindennek eredményét maximum négyezer karakterben kérjük összefoglalni, amit a jelentkezéssel együtt kell eljuttatni a partkontroll[kukac]gmail.com címre, 2019. február 15-ig.

A vetélkedő második fordulójában, február 25-én, erről a kutatómunkáról egy rövid, három-ötperces Power Point bemutatóval illusztrált előadást is kell tartania a csapat egyik tagjának - itt a történelmi események mellett arról is beszélhetnek, hogy számukra mit jelent a kommunista diktatúra időszaka, a forradalom emléke.

A második forduló helyszíne a Csongrád Megyei Kormányhivatal nagyterme, és a „Pártkontroll – A szocialista közigazgatás Csongrád megyében” című tárlat. Az itteni versenyfeladatok az ország, a megye és Szeged államszocialista múltjához kötődnek, a sikeres megoldáshoz újból ifj. Komócsin Mihály, egykori megyei párttitkár irodáján keresztül vezet az út…

A vetélkedőre való felkészüléshez az alábbiakat ajánljuk felkeresni:

A Csongrád Megyei Levéltárakat - Nyitva tartásuk, és címük itt érhető el: http://http://mnl.gov.hu/csml),

A Pártkontroll kiállítást a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében. Elérhető: http://http://www.csmkh.hu/hu/partkontroll-emlekszoba

A kutatómunkához és a felkészüléshez segítséget jelenthetnek a következő forrásmunkák:

· Miklós Péter Szikra, láng, hamu. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc. Csongrád megyei emlékezete. Csongrád Megyei Önkormányzat, Szeged, 2016.

· Blazovich László: Szeged rövid története. Szeged, 2007 (második javított, bővített kiadás) 187-205. o. Elérhető:http://http://www.sk-szeged.hu/statikus_html/digitalis/szrt/kitekintes.html (A 20. század második felének rövid történeti vázlata (kitekintés) / 1. Köztörténet 2. A városkép alakulása 1950 után. 3. A város társadalma)

· Borhegyi Péter, Bódy Zsombor, Kojanitz László: Történelem 12. Kísérleti tankönyvek, 2016. 59-88, 125-157. o. Elérhető: https://player.nkp.hu/play/209837/false/undefined

Bővebb információt a vetélkedőről a partkontroll[kukac]gmail.com címen kaphatnak az érdeklődők!


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére