Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Május 26. 19:42, péntek | Helyi
Forrás: Szöveg: Benkő László

Orbán Viktor sajtótájékoztatót tartott Hódmezővásárhelyen

Orbán Viktor sajtótájékoztatót tartott Hódmezővásárhelyen

A Modern Városok Program keretében megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök és Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere.

Almási István köszöntője után hangsúlyozta, hogy előremutató, hasznos tárgyalást folytattak a miniszterelnökkel és további fejlődés ígéretét hordozó megállapodást írtak alá, amellyel a hódmezővásárhelyiek nyertesei a szerződésnek, új távlatokat nyitnak vele a város életében.

Orbán Viktor kormányfő a polgármesterrel tartott hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatóján a megállapodást ismertette, amelyben kiemelte, támogatják a helyi ipari park fejlesztését, bővítését, feldolgozóipari vállalkozások városba települését, naperőműpark létesítését, könyvtár építését, iskolák felújítását, szakképzési intézmények fejlesztését, külterületi kerékpárutak építését, valamint a Zrínyi Miklós-laktanya infrastrukturális fejlesztését.

A kormányfő bejelentette, hogy 100 hektárral bővítik a város ipari parkját, továbbá a kormány anyagilag is támogatja azokat a vállalkozásokat, amelyek mezőgazdasági feldolgozó ipar létrehozásával keresik fel a várost.

10 milliárd forintot kap Hódmezővásárhely a Terület és Településfejlesztési Program keretében, amelyből az északi elkerülő út is épül. A Tram Trainről, a helyközi villamosról a miniszterelnök kijelentette, hogy szükség van a beruházásra, de csak ésszerű áron és keretek között. A tervekben szerepel, hogy ne csak Hódmezővásárhely és Szegedet kösse össze, hanem Szabadka-Szeged-Hódmezővásárhelyt. Jövőben a szerbekkel is megkezdik az egyeztetéseket.

Több új beruházás is lesz Hódmezővásárhelyen. 4 milliárd forintos fejlesztést írt alá Orbán Viktor az új könyvtár építéséhez, valamint a Bethlen Gábor és Németh László gimnáziumok felújítására, valamint jut pénz a többi középiskola és a Cseresnyés kollégium felújítására.

Hódmezővásárhelyen egy egyedülálló program megvalósításába is belefognak. 10 emeletes panelt a lakók egyetértésével visszabontanák az 5 emeletig, így korszerűsítve azt.

Megerősítésre került, hogy 117 kilométernyi, külterületi turisztikai célú kerékpárút-hálózat épül vásárhelyen.

Katonai fejlesztések is lesznek városunkban, de ezek egy része nemzetbiztonsági egyeztetést kíván, azonban a miniszterelnök elmondta, felújítják a helyi laktanyát, a városban katonai középiskolát indítanak és kollégiumot építenek, továbbá kezdeményezik a vásárhelyi kórház honvéd kórházzá minősítését.

A Modern városok program keretében 23 várossal eddig összesen 3400 milliárd forint értékben kötöttek megállapodást, mondta Orbán Viktor. A kormányfő a programot összefoglalva hangsúlyozta: a megállapodások alapját az önkormányzatok adósságkonszolidációja jelentette, az összes települést illetően 1369 milliárd forintnyi adósságot vettek le az önkormányzatok válláról.

Orbán Viktor szerint bebizonyosodott, hogy jó döntés volt a városokkal külön-külön megállapodni, mert a helyiek össze tudnak rakni olyan fejlesztési programot, amelyekből kikerekedik egy nemzeti városfejlesztési program.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.