Városlista
2018. augusztus 20, hétfő - István

Hírek

2018. Május 16. 15:49, szerda | Helyi
Forrás: Halmos Béla program

Népzenei híreink a határon innen és túlról

Népzenei híreink a határon innen és túlról

Igen termékeny időszakon van túl a hazai nép-és világzenei szcéna. A Halmos Béla Program támogatásával rengeteg kiadvány készült.

Csenki Zalán első önálló lemeze Kobzás címmel jelent meg, amit a Táncháztalálkozón mutatott be a nagyközönségnek. Szintén itt hallhattuk először élőben a Kárpát-medencei autentikus népzenehagyományt ápoló Magyarhang zenekar Te vagy a nap én az Éjjel című anyagát. Az a capella trió Dalinda albuma is megjelent, amelyről az inkább könnyűzenével foglalkozó Recorder is elismerően nyilatkozott. Egy sorozat első részével, és egyből egy dupla kiadvánnyal jelentkezett Herczku Ágnes, ami szintén a Táncháztalálkozóra jelent meg – olyan vendégeket is hallhatunk a Gyűjtés és Revival lemezeken, mint Koncz Gergely prímás, Németh Ferenc és Fekete Antal „Puma”.

De természetesen nem csak a Halmos Béla Program támogatottjai jelentkeztek újdonságokkal. A Tarsoly zenekar is a Táncháztalálkozón mutatta be új anyagát, de megjelent az Amsterdam Klezmer Band és a Söndörgő kollaborációjából született Szikra is, ami már a holland sajtót is bejárta – a csapat ráadásul a Sziget Fesztiválra is meghívást kapott, de a lemezt bemutatják többek közt Utrechtben, Brüsszelben és Gentben is. És ha már a kiadványoknál tartunk, mindenképp érdemes megemlíteni Jávorszky Béla Szilárd nemrégiben megjelentetett könyvét Sebestyén Mártáról. „A madár repül, én énekelek” alcímmel megjelent kötet egy egészen különleges és egyedülálló életutat jár körbe. A CD-mellékleten a Sebestyén Mártára nagy hatást gyakorló erdélyi népdalénekesek archív felvételeiből hallható válogatás.

Ismerkedj a folk zene feltörekvőivelhttp://május 25-én a Kassa Jazz Hajón! A Hagyományok Háza ugyanis ezen a napon 11 órától 17.30-ig két színpadon egyedi műsorral és számos érdekes, különleges koncerttel várja az érdeklődőket. 2017 tavaszán a Hangvető Zenei Társulással együttműködve a Hagyományok Háza nyílt pályázatot hirdetett népzenei és világzenei zenekarok számára – vannak olyanok, akik csakis autentikus népzenét játszanak és vannak feldolgozott népzenét játszók. Vannak olyanok, akik más népek népzenéjével és vannak olyanok, akik más zenei stílusokkal ötvözik a magyar népzenét. Találunk köztük kismagyarországi, erdélyi, dél-szláv, cigány, balkáni, moldvai zenét játszó bandákat.

A részletes program és regisztrációhttp://ide kattintva érhető el. De ezen kívül is számtalan érdekes programmal, koncerttel, kézműves foglalkozással, tánccal és persze sok-sok jókedvvel vár mindenkit a május 23. és 27. között megrendezésre kerülő http://Budapest Folk Fest, aminek mindenképp érdemes átböngészni ahttp://részletes programját – a 2010 óta létező fesztivál egy igazán elfogadó, befogadó közösség, ahol a folkot mindenki a saját szája íze szerint értelmezheti, és ahol a műfaj és hozzá tartozó társművészetek utánozhatatlan forgataga jelenik meg.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Augusztus 17. 11:57, péntek | Helyi

Népes delegációval utazik a Boxing Gym Vásárhely a Fesztivál Kupára

A vásárhelyi ökölvívó egyesület tíz saját nevelésű fiatallal utazik a hétvégén, Szegeden megrendezendő nemzetközi tornára.

2018. Augusztus 17. 11:52, péntek | Helyi

XII. EURÓPAI KERTI VASUTAK TALÁLKOZÓJA A MAGYAR VASÚTTÖRTÉNETI PARKBAN 2018. AUGUSZTUS 18-19.

Az Európai Kerti Vasutak Találkozóját tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Vasúttörténeti Parkban, augusztus 18-19. között.

2018. Augusztus 17. 11:49, péntek | Helyi

Akkumulátorokat és szerszámokat lopott

A szegedi rendőrök rövid időn belül előállítottak egy helybeli férfit, aki egy műhelybe tört be a városban. Akkumulátorokat lopott el, amiket a rendőrök lefoglaltak és a tulajdonosnak visszaadtak .

2018. Augusztus 17. 11:44, péntek | Helyi

Ideiglenes forgalomkorlátozás Makón

Az augusztus 20-i állami ünnephez kapcsolódóan ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani Makón.