Városlista
2018. május 26, szombat - Fülöp

Hírek

2018. Május 16. 15:49, szerda | Helyi
Forrás: Halmos Béla program

Népzenei híreink a határon innen és túlról

Népzenei híreink a határon innen és túlról

Igen termékeny időszakon van túl a hazai nép-és világzenei szcéna. A Halmos Béla Program támogatásával rengeteg kiadvány készült.

Csenki Zalán első önálló lemeze Kobzás címmel jelent meg, amit a Táncháztalálkozón mutatott be a nagyközönségnek. Szintén itt hallhattuk először élőben a Kárpát-medencei autentikus népzenehagyományt ápoló Magyarhang zenekar Te vagy a nap én az Éjjel című anyagát. Az a capella trió Dalinda albuma is megjelent, amelyről az inkább könnyűzenével foglalkozó Recorder is elismerően nyilatkozott. Egy sorozat első részével, és egyből egy dupla kiadvánnyal jelentkezett Herczku Ágnes, ami szintén a Táncháztalálkozóra jelent meg – olyan vendégeket is hallhatunk a Gyűjtés és Revival lemezeken, mint Koncz Gergely prímás, Németh Ferenc és Fekete Antal „Puma”.

De természetesen nem csak a Halmos Béla Program támogatottjai jelentkeztek újdonságokkal. A Tarsoly zenekar is a Táncháztalálkozón mutatta be új anyagát, de megjelent az Amsterdam Klezmer Band és a Söndörgő kollaborációjából született Szikra is, ami már a holland sajtót is bejárta – a csapat ráadásul a Sziget Fesztiválra is meghívást kapott, de a lemezt bemutatják többek közt Utrechtben, Brüsszelben és Gentben is. És ha már a kiadványoknál tartunk, mindenképp érdemes megemlíteni Jávorszky Béla Szilárd nemrégiben megjelentetett könyvét Sebestyén Mártáról. „A madár repül, én énekelek” alcímmel megjelent kötet egy egészen különleges és egyedülálló életutat jár körbe. A CD-mellékleten a Sebestyén Mártára nagy hatást gyakorló erdélyi népdalénekesek archív felvételeiből hallható válogatás.

Ismerkedj a folk zene feltörekvőivelhttp://május 25-én a Kassa Jazz Hajón! A Hagyományok Háza ugyanis ezen a napon 11 órától 17.30-ig két színpadon egyedi műsorral és számos érdekes, különleges koncerttel várja az érdeklődőket. 2017 tavaszán a Hangvető Zenei Társulással együttműködve a Hagyományok Háza nyílt pályázatot hirdetett népzenei és világzenei zenekarok számára – vannak olyanok, akik csakis autentikus népzenét játszanak és vannak feldolgozott népzenét játszók. Vannak olyanok, akik más népek népzenéjével és vannak olyanok, akik más zenei stílusokkal ötvözik a magyar népzenét. Találunk köztük kismagyarországi, erdélyi, dél-szláv, cigány, balkáni, moldvai zenét játszó bandákat.

A részletes program és regisztrációhttp://ide kattintva érhető el. De ezen kívül is számtalan érdekes programmal, koncerttel, kézműves foglalkozással, tánccal és persze sok-sok jókedvvel vár mindenkit a május 23. és 27. között megrendezésre kerülő http://Budapest Folk Fest, aminek mindenképp érdemes átböngészni ahttp://részletes programját – a 2010 óta létező fesztivál egy igazán elfogadó, befogadó közösség, ahol a folkot mindenki a saját szája íze szerint értelmezheti, és ahol a műfaj és hozzá tartozó társművészetek utánozhatatlan forgataga jelenik meg.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Május 25. 11:35, péntek | Helyi

A jövő technológiáival a természeti katasztrófák ellen

Az IBM vezetésével elindult a Call for Code program, mely a felhő, a mesterséges intelligencia és a blokklánc technológiák segítségével kíván megoldást nyújtani a természeti katasztrófákra való felkészülésben.

2018. Május 25. 11:31, péntek | Helyi

Vásárhely kerámiaművészetét bemutató kiállítás nyílik

E hét végétől a hódmezővásárhelyi közönség is megtekintheti azt a nagyszabású és impozáns kiállítást, amely Vásárhely hétezer éves kerámiaművészetét mutatta be nagy sikerrel az év elején a Pesti Vigadóban.

2018. Május 25. 11:29, péntek | Helyi

Tűzeset egy hódmezővásárhelyi ingatlanban

Két holttestet találtak a tűzoltók egy hódmezővásárhelyi családi házban pénteken hajnalban.

2018. Május 24. 13:58, csütörtök | Helyi

Befutott a 17. Drogmentes Magyarországért Maraton csapata

Május 20-án Budapestre ért vissza a Drogmentes Magyarországért Maraton. A csapat körbe futotta az egész országot, így áthaladtak az összes megyén.