Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Február 23. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

Nem emelnek vádat emberölés miatt a nagyobb dohánycégek ellen Hollandiában

Nem emelnek vádat emberölés miatt a nagyobb dohánycégek ellen Hollandiában

Nem emelnek vádat emberölés és egyéb bűncselekmények miatt a nagyobb dohánycégek ellen Hollandiában.

Az ügyészség csütörtöki döntése szerint ugyanis az érintett vállalatok megfelelően tájékoztatták a fogyasztókat az egészségügyi kockázatokról.

Az eljárást kezdeményező aktivisták és kórházak szerint a Philip Morris, a British American Tobacco, a Japan Tobacco International és az Imperial Tobacco Benelux cégeket büntetőjogi felelősség terheli, amiért tudatosan olyan termékeket árusítanak, amelyek halálos betegségeket okozhatnak.

A panaszosok azt állítják, hogy a dohányvállalatok csaltak a laboratóriumi teszteken, s hangsúlyozták, hogy "függőséget okozó dohánytermékek évtizedek óta tartó, nagy volumenű előállítása és árusítása miatt meg kell indítani ellenük a büntetőeljárást".

A holland ügyészség csütörtökön közölte: a jelenlegi törvényi keretek között nincs valós esély arra, hogy megállapítsák ezen társaságok büntetőjogi felelősségét, ezért nem emelnek vádat.

"A dohányzás valóban halált okozhat, a vádhatóság szerint azonban a dohánycégek nem sértettek törvényt" - írták a kiadott közleményben, amelyben rámutattak, hogy a fogyasztók tisztában vannak az egészségügyi kockázatokkal.

Az aktivistákat képviselő Benedicte Ficq elmondta, hogy nem adják fel a harcot, és a fellebbviteli bírósághoz fognak fordulni. Kijelentette ugyanakkor, önmagában már az is nagy győzelem, hogy eddig példátlan társadalmi párbeszéd indult a kérdésről.

A British American Tobacco szóvivője üdvözölte a döntést. Mint mondta, nem is számítottak másra, mivel termékeik "minden vonatkozó előírásnak megfelelnek".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.