Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Április 25. 15:31, kedd | Helyi
Forrás: Piskóti Attila / Boros Panna Premier Kommunikációs Iroda

MUNKAVÉDELEMRE TANÍTJÁK A PEDAGÓGUSOKAT

MUNKAVÉDELEMRE TANÍTJÁK A PEDAGÓGUSOKAT

Az április 28-ai Munkavédelmi Világnap alkalmából szemináriumokat tart az EU-OSHA arról, miként lehet munkavédelemre oktatni a gyerekeket

Általános iskolásoknak szóló interaktív munkavédelmi leckékkel és kisfilmekkel segíti a pedagógusok munkáját az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA). A munkavédelmet a gyerekeknek játékosan bemutató oktatási segédanyagok a tanév elején jutottak el az ország általános iskoláiba, a Munkavédelmi Világnap alkalmából rendezett szemináriumokon pedig a pedagógusok bővíthetik tovább ismereteiket a munkavédelemről és arról, hogy miként integrálhatják az EU számos országában már sikeresen alkalmazott munkavédelmi tananyagot az órákba, foglalkozásokba.

Munkavédelemről az általános iskolában

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség a munkavédelem témájában dolgozott ki és tett közzé tananyagot és oktatási segédletet „Napo pedagógusoknak” címmel, amely ingyenesen elérhető az 23 uniós tagállamában, 18 nyelven, köztük magyarul is.

A 7-9 éves és 9-11 éves korosztálynak készített tananyagok óravázlatokból, kisfilmekből, segédanyagokból és tesztfeladatokból állnak, illetve útmutatást tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy miként illeszthetők be ezek a tanórákba. A tananyagok természetesen a gyerekek korosztályi sajátosságaikhoz igazodnak, így például a 7-9 évesek megismerkedhetnek az alapvető biztonsági jelzésekkel, a 9-11 éves gyerekek pedig a munkavédelmi veszélyekkel és kockázatokkal. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az olyan kritikus helyzetekre, melyekkel otthon, az iskolában és később a munkahelyükön is találkozhatnak majd a gyerekek.

Az oktatási anyagok az EU-OSHA, a Nemzetgazdasági Minisztériumban működő Nemzeti Fókuszpontja és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közreműködésével már a tanév elején eljutottak az összes hazai általános iskolába.

„A munkavédelem alapvető kérdéseinek oktatása már kisiskolás korban is fontos. Ekkor ugyanis még fogékonyak a gyerekek az újdonságokra, könnyebben be tudják építeni életvitelükbe az átadott elveket és ekkor alakulnak ki szokásaik is, ugyanakkor a veszélyekkel még nincsenek tisztában. Azt tapasztaljuk, hogy minél korábban szerez ismereteket egy gyermek a munkavédelemről, annál inkább lesz magától értetődő számára, hogy felnőttkorában a munkáját is az elhangzottak tükrében végezze” – mondta dr. Simon Attila István a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára.

Tapasztalatcsere és ismeretbővítés a Munkavédelmi Világnapon

Az április 28-i Munkavédelmi Világnap alkalmából az EU-OSHA szakemberei, workshopokat tartanak a tananyag alkalmazásával kapcsolatban a pedagógusok számára.

„A munkavédelem témája felkeltette a gyerekek érdeklődését. A foglalkozások során a miértekre kerestük a választ és megismerkedtünk Napoval is, akit a gyerekek nagyon megszerettek, odaadással nézték az oktatófilmeket és tették fel kérdéseiket. A munkavédelmi oktatóprogram befejezése után a gyerekek jobban figyeltek saját és társaik épségére, a környezetükre. Most már a veszélyhelyzetek felismerése mellett több figyelmet szentelnek a megelőzésre és a kockázatok mérlegelésére is”mesélte el tapasztalatait a programot már sikeresen alkalmazó általános iskola tanára.

Munkavédelemről rappelő gyerekek

Az első hallásra száraznak tűnő oktatóanyagon Napo, a szerethető rajzfilmfigura kíséri végig a gyerekeket, aki játékos, interaktív formában szemlélteti a legfontosabb tudnivalókat. A program sikerességéről tanúskodik, hogy a vicces kis mesehős könnyedén belopta magát a diákok szívébe, olyannyira, hogy még verseket és rapszövegeket is írtak róla:

„NAPO a veszélyvadász, vigyáz, ha az áram megráz, jön ő és segít; ha ráhallgatsz,

a napod is szép lesz megint.”

A segédanyagok elérhetők ahttp://https://www.napofilm.net/hu/using-napo/napo-for-teachers oldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére