Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Február 25. 15:32, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Múltunk egy darabját Tornyai mentette meg

Múltunk egy darabját Tornyai mentette meg

Tárlatvezetéssel várta a hétvégén a látogatókat a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum.

A közgyűjtemény névadójának néprajzi magángyűjteményének legérdekesebb darabjait bemutató, a Tornyai, a gyűjtő című kiállítás kurátora, Terendi Viktória mesélt a tárgyakról, a századelő időszakáról és Tornyai népművészeti értékmentő tevékenységéről.

A múzeum néprajzkutatója elmondta: amikor Tornyai János gyűjtötte a tárlaton is látható ruházati, használati és szakrális tárgyakat, Vásárhely jelentős társadalmi-kulturális változáson esett át. A korábban értékesnek tartott, népi jegyeket viselő, esetenként elkopott, tönkre ment tárgyaktól elfordultak a tulajdonosok, s a gyűjtőknek, közöttük Tornyainak köszönhető, hogy néhány darabbal találkozhatnak a huszonegyedik század múzeumlátogatói.

A tárlatvezetés során Terendi Viktória a kiállított pruszlikokról, az ünnepi alkalmakon viselt női ruhadarabokról elmondta, hogy ezeket már gyárban készült textíliából varrták, s az egyes ruhák alapján megítélhető volt viselőjének kora, anyagi helyzete, sőt bizonyos esetekben a vallási hovatartozása is, hiszen a katolikus asszonyok színesebb öltözetekben jártak szívesebben, míg a reformátusok a visszafogottabb árnyalatokat választották. A kiállított sötétbarna pruszlik viselője idősebb, ötven év feletti asszony lehetett, míg a feketét gyász idején hordhatták.

A kiállítás eleme egy különleges, régi, feltehetően a tizennyolcadik századból származó templomi terítő is, amelyet azonban nem az ismert, vásárhelyi szőrhímzéssel díszítettek. Nem tudni, ki is volt az, aki a terítőt felajánlotta a gyülekezet részére, viszont a fémszálat használó kézimunka jelzi, hogy fontos volt készítőjének a terítő és annak későbbi sorsa.

A március végéig látogatható kiállításban látható még számos kerámiatárgy, amelyek Tornyai János számára ismertek voltak, hiszen ő is ebben a miliőben nevelkedett, s ha ismerősöktől, a környék gazdáitól, vagy az ócskapiacon gyűjtött tárgyakat, a festő elsősorban az esztétikum szerint választott – tette hozzá a néprajzkutató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.