Városlista
2018. március 20, kedd - Klaudia, Alexandra

Hírek

2018. Március 12. 15:13, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Mindannyian a történelem része vagyunk

Mindannyian a történelem része vagyunk

Szegedi nyolcadikosok ismerkedtek Vásárhely történelmével

Az újszegedi Gregor József Általános Iskola két nyolcadikos osztálya látogatott el március 10-én a hódmezővásárhelyi Emlékpontba. A történelmet mindkét végzős osztály számára tanító Ágostonné Elek Ottilia elmondta: látogatásuk célja volt, hogy a gyerekek a már tanult történelmi időszakról közvetlen ismereteket szerezhessenek a vásárhelyi közgyűjteményben.

A pedagógus tapasztalata szerint a gyerekek ötödikben nagy érdeklődéssel tanulják az ókor történetét, majd az orientáció később kicsit alábbhagy, viszont a két világháború eseményei és a huszadik század magyar eseményei ismét a kedvenc tárgyak közé emelik a történelmet.

A diákoknak tartott bevezető előadásában Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője szólt a történészek munkájáról is, rámutatva, hogy míg a korábbi korszakokban leginkább az uralkodók és hadvezérek történeteit tanulmányozták a szakemberek, addig ez a szemlélet mára jelentősen megváltozott. Mindannyian a történelem részei vagyunk, ezért a ma történészeinek feladata a mai kor dokumentumait, tárgyait, fotóit és történeteit gyűjteni, feldolgozni és bemutatni, hogy a ma és a későbbi korok látogatói, érdeklődői minél teljesebb képet kaphassanak egy adott időszakról.

A hódmezővásárhelyi Emlékpont gyűjteményről szólva elmondta: itt kevesebb a tárgy, viszont sokkal több a dokumentum, a fotó és a rögzített interjú, amelyek segítenek megismerni Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét. Az Emlékpont mindemellett szakmai könyveket ad ki, időszaki kiállításokat rendez, valamint számos előadáson tárja fel a vizsgált korszak eseményeit, s a diákoknak személyesen is találkozhatnak olyanokkal, akik maguk szereplői, vagy érintettjei voltak egy-egy történelmi eseménynek.

Az előadást követően a szegedi iskolások a közgyűjtemény történészei, Zeman Ferenc és Nagy Gyöngyi tárlatvezetésével ismerték meg az Emlékpont állandó kiállítását, s azon keresztül Hódmezővásárhely történelmét a második világháború vége és a rendszerváltás között.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Március 20. 13:52, kedd | Helyi

Dezső Sándor Imréné Jolika nénit 90. születésnapján köszöntötték az önkormányzat dolgozói

Dezső Sándor Imréné (szül: Kakuja Jolán) a napokban ünnepelte 90. születésnapját. Ebből az alkalomból a hódmezővásárhelyi önkormányzat munkatársai köszöntötték.

2018. Március 20. 11:15, kedd | Helyi

Mátyáshalomtól a Tudás kertjéig

Gál József könyvbemutatója az Emlékpontban

2018. Március 19. 15:30, hétfő | Helyi

Mátrix a csomagolási hulladék csökkentéséért

A túlvásárlás durva világát éljük. Nagyon sok az életünket átszövő felesleges csomagolóanyag, a külső csíny.

2018. Március 19. 15:27, hétfő | Helyi

Családi események Hódmezővásárhelyen

A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a házasságkötésekről és az elhalálozásokról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasókat.