Városlista
2018. december 15, szombat - Valér

Hírek

2018. Március 12. 15:13, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Mindannyian a történelem része vagyunk

Mindannyian a történelem része vagyunk

Szegedi nyolcadikosok ismerkedtek Vásárhely történelmével

Az újszegedi Gregor József Általános Iskola két nyolcadikos osztálya látogatott el március 10-én a hódmezővásárhelyi Emlékpontba. A történelmet mindkét végzős osztály számára tanító Ágostonné Elek Ottilia elmondta: látogatásuk célja volt, hogy a gyerekek a már tanult történelmi időszakról közvetlen ismereteket szerezhessenek a vásárhelyi közgyűjteményben.

A pedagógus tapasztalata szerint a gyerekek ötödikben nagy érdeklődéssel tanulják az ókor történetét, majd az orientáció később kicsit alábbhagy, viszont a két világháború eseményei és a huszadik század magyar eseményei ismét a kedvenc tárgyak közé emelik a történelmet.

A diákoknak tartott bevezető előadásában Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője szólt a történészek munkájáról is, rámutatva, hogy míg a korábbi korszakokban leginkább az uralkodók és hadvezérek történeteit tanulmányozták a szakemberek, addig ez a szemlélet mára jelentősen megváltozott. Mindannyian a történelem részei vagyunk, ezért a ma történészeinek feladata a mai kor dokumentumait, tárgyait, fotóit és történeteit gyűjteni, feldolgozni és bemutatni, hogy a ma és a későbbi korok látogatói, érdeklődői minél teljesebb képet kaphassanak egy adott időszakról.

A hódmezővásárhelyi Emlékpont gyűjteményről szólva elmondta: itt kevesebb a tárgy, viszont sokkal több a dokumentum, a fotó és a rögzített interjú, amelyek segítenek megismerni Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét. Az Emlékpont mindemellett szakmai könyveket ad ki, időszaki kiállításokat rendez, valamint számos előadáson tárja fel a vizsgált korszak eseményeit, s a diákoknak személyesen is találkozhatnak olyanokkal, akik maguk szereplői, vagy érintettjei voltak egy-egy történelmi eseménynek.

Az előadást követően a szegedi iskolások a közgyűjtemény történészei, Zeman Ferenc és Nagy Gyöngyi tárlatvezetésével ismerték meg az Emlékpont állandó kiállítását, s azon keresztül Hódmezővásárhely történelmét a második világháború vége és a rendszerváltás között.

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 14. 11:21, péntek | Helyi

Amatőr Művészeti Fesztivál és Adventi programok Hódmezővásárhelyen

Szeretettel várjuk Önöket december 16-án programjainkra a BFMK-ba és a Kossuth térre.

2018. December 14. 10:51, péntek | Helyi

Ittas vezetőkkel szemben intézkedtek Csongrádon

Három esetben mutatott pozitív értéket az alkoholteszter.

2018. December 14. 10:48, péntek | Helyi

Lopott, rongált, garázdálkodott

A szentesi rendőrök elfogtak egy helybeli férfit, aki több gépkocsit tört fel a városban. Garázdaság és rongálás elkövetésével is gyanúsítják.

2018. December 14. 10:48, péntek | Helyi

Közgyűlés december 17-én 12 órától

Tisztelt Hódmezővásárhelyi Polgárok!