Városlista
2018. június 24, vasárnap - Iván

Hírek

2018. Március 12. 15:13, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Mindannyian a történelem része vagyunk

Mindannyian a történelem része vagyunk

Szegedi nyolcadikosok ismerkedtek Vásárhely történelmével

Az újszegedi Gregor József Általános Iskola két nyolcadikos osztálya látogatott el március 10-én a hódmezővásárhelyi Emlékpontba. A történelmet mindkét végzős osztály számára tanító Ágostonné Elek Ottilia elmondta: látogatásuk célja volt, hogy a gyerekek a már tanult történelmi időszakról közvetlen ismereteket szerezhessenek a vásárhelyi közgyűjteményben.

A pedagógus tapasztalata szerint a gyerekek ötödikben nagy érdeklődéssel tanulják az ókor történetét, majd az orientáció később kicsit alábbhagy, viszont a két világháború eseményei és a huszadik század magyar eseményei ismét a kedvenc tárgyak közé emelik a történelmet.

A diákoknak tartott bevezető előadásában Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője szólt a történészek munkájáról is, rámutatva, hogy míg a korábbi korszakokban leginkább az uralkodók és hadvezérek történeteit tanulmányozták a szakemberek, addig ez a szemlélet mára jelentősen megváltozott. Mindannyian a történelem részei vagyunk, ezért a ma történészeinek feladata a mai kor dokumentumait, tárgyait, fotóit és történeteit gyűjteni, feldolgozni és bemutatni, hogy a ma és a későbbi korok látogatói, érdeklődői minél teljesebb képet kaphassanak egy adott időszakról.

A hódmezővásárhelyi Emlékpont gyűjteményről szólva elmondta: itt kevesebb a tárgy, viszont sokkal több a dokumentum, a fotó és a rögzített interjú, amelyek segítenek megismerni Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét. Az Emlékpont mindemellett szakmai könyveket ad ki, időszaki kiállításokat rendez, valamint számos előadáson tárja fel a vizsgált korszak eseményeit, s a diákoknak személyesen is találkozhatnak olyanokkal, akik maguk szereplői, vagy érintettjei voltak egy-egy történelmi eseménynek.

Az előadást követően a szegedi iskolások a közgyűjtemény történészei, Zeman Ferenc és Nagy Gyöngyi tárlatvezetésével ismerték meg az Emlékpont állandó kiállítását, s azon keresztül Hódmezővásárhely történelmét a második világháború vége és a rendszerváltás között.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Június 22. 12:01, péntek | Helyi

Ingyenes jogi tanácsadás

Ingyenes jogi tanácsadás a munka világában, a JOGpontok projektek keretében.  Gyakorlott jogászaink segítségét teljesen díjmentes és anonim módon kérheti munkajog, cégjog, TB és adójog területén.

2018. Június 22. 11:53, péntek | Helyi

Körözött autó Csanádpalotánál

A magyar rendőrök az olasz hatóságok által körözött Mercedest foglaltak le.

2018. Június 22. 11:51, péntek | Helyi

Megindult a forgalom az M43-as autópályán

A belső sávon megindult a forgalom az M43-as autópálya országhatár irányába vezető oldalán, Maroslele közelében, ahol korábban személyi sérüléses baleset miatt volt teljes útlezárás.

2018. Június 21. 15:15, csütörtök | Helyi

Távol jársz

A Steiner Béla Városi Kórus hangversenye a Tornyai-múzeumban