Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Szeptember 18. 14:21, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Megújult a karcagi vasútállomás felvételi és kiszolgáló épülete

Megújult a karcagi vasútállomás felvételi és kiszolgáló épülete

Újabb felújított állomásépületet avattak hétfőn, ezúttal Karcagon.

A Nagykunság fővárosaként is ismert település vasútállomása mostantól esztétikus, korszerű környezetben várja az utasokat. A MÁV Zrt. saját forrásából megvalósuló, 310 millió forint értékű beruházásának eredményeként – a vasúti felvételi és kiszolgáló épületek energiahatékonysági és szerkezeti felújítása mellett – a környezet is megszépült.

A beruházás során megújult a homlokzat, korszerűbbé váltak az utasterek, az utaskiszolgálás, a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges irodák, a technikai helyiségek és az utasinformációs rendszer. Az utasok által használt mosdó korábban különálló épületben volt, a felújítást követően a váróteremből közvetlenül és akadálymentesen megközelíthetővé vált. Az épületek elavult fűtési rendszere korszerű, energiahatékonysági szempontból a mai kor követelményeinek megfelelő átalakítása szintén a beruházás részeként valósult meg.

Az állomásépületek teljes körű vízszigetelési, tetőszerkezeti és épületgépészeti korszerűsítése mellett a felújítás kiterjedt a közvetlen környezetre is. A kivitelezés során az állomás mellett parkot és buszfordulót alakítottak ki, és bővült a kerékpártároló kapacitás is.

A MÁV saját forrásból további állomásfejlesztéseket tervez a térségben. A közeljövőben a kisújszállási, majd a püspökladányi állomásépületek felújítása kezdődik, amelyek befejezése 2018–2019-re várható.

A felújított épületek átadási ünnepségén beszédet mondott dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki egyben a térség országgyűlési képviselője, Dobos László, Karcag polgármestere és Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az ünnepség utáni állófogadáson Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében – az állomásépületek energiahatékonysági korszerűsítésére, valamint a környezetbarát vasúti közlekedés stratégiai szerepére utalva – hangsúlyozta: „Következetesen érvényesítjük a szaktárca 2010-ben meghirdetett, 10 évre előre tekintő agrár- és vidékpolitikáját, amely támogatja az energiatakarékos építési technológiák alkalmazását, a környezetbarát fűtési rendszerek kiépítését; a helyi termelést és értékesítést, továbbá a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek piacra jutását; a környezeti terhelést csökkentő vasúti szállítást, valamint a gyors, kényelmes és kulturált közösségi közlekedést.”

Dobos László karcagi polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta a vasút gazdasági, társadalmi és történelmi értékét, egyben örömét fejezte ki amiatt, hogy a karcagi állomás felújítása olyan beruházás, amely a vidéken élők életkörülményeit javítja. A környezetkímélő vasúti közlekedés népszerűbbé tételével kapcsolatban a városvezető kiemelte a gyors, korszerű és komfortos vasúti közlekedés fontosságát; ennek a célnak az elérésében újabb lépést jelent a most felújított állomásépület.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében kiemelte: „a MÁV-csoport felelősséggel tartozik azért, hogy szolgáltatásait a mindenkori elvárásoknak megfelelően teljesítse”. Majd hozzátette: az utasok kényelmét szolgáló, felújított karcagi állomásépület átadásával a vasúttársaság ismét teljesített egyet a vállalásai közül, és ezzel újabb lépést tett a magas színvonalú szolgáltatásnyújtás felé.

A MÁV az elmúlt években az utazás színvonalának emelése céljából több jelentős fejlesztést hajtott végre a pályahálózatán. Az idei évben – a karcagi mellett – a kaposvári, a keszthelyi és a balatonfüredi korszerűsített állomásépületeket is birtokba vehette az utazóközönség. A tervek szerint az év végéig befejeződik az uniós forrásból finanszírozott tapolcai állomásépület felújítása is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.