Városlista
2019. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Február 28. 10:41, csütörtök | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Megújul a kenderesi állomásépület

Megújul a kenderesi állomásépület

Idén felújítja a kenderesi állomásépületet és környezetét a MÁV. A műemléki védelem alatt álló vasútállomás helyreállítását nemrégiben kezdték el, és várhatóan ősz végén fejezik be.

Jelenleg a belső bontási munkák, tartószerkezeti feltárások, festő-restaurátori feltárások, egyeztetések folynak. Az aprólékos, mindenre kiterjedő munkát januárban kezdték el, a teljes rekonstrukcióval várhatóan ősz végére végeznek.

Kenderes vasútállomás felvételi épületének és környezetének felújítása közel 480 millió forintba kerül, amelyhez 404 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kapott a vasúttársaság az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

A munkák során a 113 négyzetméter tetőzet új kerámia cserépfedést kap, felújítják a teljes homlokzatot, kicserélik az összes nyílászárót. A mai kornak megfelelő épületgépészet és villamosság beépítése mellett a belső műemléki restaurálásra is odafigyelnek. Esőbeállót, fedett B+R-t létesítenek térbútorokkal, a bekötőutat, a parkolót és az épület közvetlen környezetének burkolatát is megújítják. Korszerűsítik a térvilágítást, friss növényzetet telepítenek és térfigyelő kamerákat helyeznek el az utasforgalmi területeken.

A míves formájú épület neobarokk külsejét a közeli Horthy-kastélynak köszönheti, a kormányzó gyakran vasúton érkezett kenderesi kastélyába. Az 1931-ben átépített és kormányzói váróval bővített állomást a vasúttársaság az Örökségvédelmi Hatóság bevonásával állítja most helyre.

A MÁV az ország más részein is utasai komfortérzetének javítására törekszik épületei rendbetételével. A vasúttársaság egy ötven helyszínt érintő fejlesztési csomag részeként elindította a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító és más felújítással nem érintett állomások felújítási projektjét, és az állomási funkciók, szolgáltatások felülvizsgálatát is elvégzi idén.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Illegális migránsokat tartóztattak fel Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba hat migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

2019. Április 18. 11:24, csütörtök | Helyi

Nem vagy az unokám, nem versz át!

Fodor Zsóka színművésznő közreműködésével készített bűnmegelőzési videót a rendőrség.

2019. Április 18. 11:21, csütörtök | Helyi

Nagy húsvéti szezonnyitó a Vasúttörténeti Parkban április 21-22-én

Nagyszabású, kétnapos évadnyitó rendezvénnyel újra megnyitja kapuit Európa legnagyobb interaktív vasúti parkja az április 21-22-ei húsvéti hosszú hétvégén.

2019. Április 18. 11:19, csütörtök | Helyi

Két éve nem volt ilyen magas a pótdíjak utáni befizetések összege

Idén márciusban a vonatokon jegy nélkül vagy érvénytelen jeggyel utazók 10 millió forintnyi pótdíjat fizettek be.