Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Február 10. 07:46, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mégis biztonságos a rotavírus elleni oltás?

Mégis biztonságos a rotavírus elleni oltás?

Egy új tanulmány szerint azok a korábbi kutatások, melyek azt feltételezték, hogy a rotavírus elleni oltóanyag növeli az intuszszuszcepció kialakulásának esélyét, nem állják meg a helyüket.

'Bizonyítékokkal támasztjuk alá, hogy a rotavírus elleni oltóanyag előnyei (kevesebbet kell orvoshoz menni, kisebb az esélye, hogy kórházba kerül valaki és kisebb a halálesetek száma is) sokkal nagyobbak, mint az esetleges intuszszuszcepció kockázata - mondta a kutatás vezetője Irene Shui.

Mielőtt a rotavírus elleni oltóanyagot bevezették, a betegség elsősorban fiatal gyerekek körében fordult elő, komoly hasmenést okozva - mondta Shui, a kutatás vezetője. Amióta az oltóanyagot használják, drasztikusan csökkent a hasmenéses esetek száma és az USA-ban több mint 50 ezer ember kerülte el, hogy kórházba kerüljön - tette hozzá.

A tanulmány során Shui csapata azt vizsgálta, mekkora eséllyel alakulhat ki intuszszuszcepció az oltóanyag következtében. A kutatásban olyan 4 és 36 hetes kor közötti csecsemőket vizsgáltak, akiket 2006 és 2010 között oltottak be. A kutatók azt tapasztalták, hogy az oltóanyag beadását követő egy héttel vagy egy hónappal sem volt nagyobb esély az intuszszuszcepció kialakulására.

Az intuszszuszcepció egy olyan súlyos probléma, amely során a vékony- vagy vastagbél egy része átcsúszik máshova, megakadályozva ezzel az étel vagy ital szabad áramlását - írja a BBC.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni