Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Március 20. 16:53, kedd | Helyi
Forrás: Benkő László, Pálfi Zoltán

Márki-Zay Péter polgármester a hétfői közgyűlésről tartott beszámolót

Márki-Zay Péter polgármester a hétfői közgyűlésről tartott beszámolót

A polgármester úgy fogalmazott beszámolóján, hogy nagyon pozitív közgyűlésen vannak túl, de azonban aggasztó jeleket is tapaszalt a tegnapi nap folyamán.

Előzetes egyeztetés után a tegnapi közgyűlésre többféle változatban benyújtotta az építményadó magánszemélyek részéről történő eltörlését, mely kiemelten fontos ígérete volt a választáskor. A legelsőként benyújtott változatot egyelőre nem szavazta meg a közgyűlés, melyben 2019. január 1-el eltörölnék az ingatlanadót Hódmezővásárhelyen.

Egy másik változat szerint a 101 négyzetméter alatti ingatlanok adómentessége ez év második felétől kerülhetne bevezetésre. A 2018-as évben egy létező Fidesz-KDNP által beterjesztett és elfogadott költségvetéssel kell számolnia a városvezetésnek. Ebben a költségvetésben a polgármester megoldhatónak találja, hogy 2018. július 1-jétől, tehát a második félévtől eltöröljék a magánszemélyek által 101 m2 alatti lakóingatlanokra fizetendő építményadót. Ez 67 M Ft bevétel kiesést eredményezne, de kigazdálkodhatónak tartja. A képviselő testület egy módosítással fogadta el ezt a javaslatot, hogy visszamenőlegesen január 1-jétől kerüljön már bevezetésre. Márki-Zay Péter hozzátette, hogy ez a stabilitási törvény miatt problémás (ami kimondottan tiltja a visszamenőleges, diszkriminatív, adófizetők csak egy csoportját érintő kedvezmény megadását), valamint nincs meg hozzá a fedezet. Amikor egy másik napirendben erre fedezet biztosított volna a vállalkozások 30 %-os ingatlanadó-kedvezményének megvonásával, arra nem kapott többséget a közgyűléstől. Ezért az építményadó eltörlésének kérdését ismét közgyűlés elé viszi.

Örömmel számolt be arról, hogy más területen viszont együtt tudott működni a többségi Fidesz-KDNP-s frakcióval. A polgármesteri hivatal dolgozóinak bérét átlagosan mintegy 5%-kal megemlték, így magasabb jövedelemhez fognak jutni. Elmondta, hogy abból az 53 munkatársból akinek úgynevezett személyi bére volt az önkormányzatnál, 43-nak aláírta a kiemelt bérének a megtartását. A többi 10 dolgozónak a törvény által előírt összegre fog visszacsökkenteni március 1-jétől a bére.

Örömteli eseményként értékelte, hogy Fekete Ferenc képviselő úr ígéretet tett arra, hogy a TAO pénzek a kifizetések és átutalási bizonylatokkal együtt dokumentáltan felkerülnek a város honlapjára, így átláthatóvá válik, hogy melyik sportág mennyit kapott belőle.

Fontos javaslata volt a tegnapi közgyűlés számára az önkormányzati bérlakások értékesítésének, eladásának felfüggesztése is. A közgyűlés kompromisszum készséget mutatva egy olyan határozatot fogadott el melyben 3 év folyamatos bentlakás után veheti csak meg a bérlő a lakást. Reményét fejezte ki, hogy ezzel sikerült megnyugtatni nagyon sok aggódó önkormányzati bérlakásban lakó vásárhelyi polgárt.

Nagyon fontos döntésnek tartotta a város lakossága és a magyar kistermelők érdekében, hogy a piaci parkolási zónát megszüntették. Ebben a zónában a továbbiakban egyáltalán nem kell parkolási díjat fizetni.

Megszavazták továbbá a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal szervezetének átalakítását. A referensi munkakörök tanácsnoki és főtanácsnoki elnevezésre változhatnak és a polgármester által irányított kabinetirodához tartoznak a jövőben. Ettől kezdve nem a jegyző és a közgyűlés, hanem a polgármester dönthet ezen dolgozók személyi kérdéseiről.

Márki-Zay még elmondta, három új tanácsnoki posztot is felállítanak. Egy embert nevez ki felelősként a fiatalok Hódmezővásárhelyre hazahozásáért, egyet a vállalkozás-fejlesztési, valamint egyet a roma felzárkóztatási iroda élére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.