Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Május 21. 15:20, szerda | Helyi
Forrás: (Göbl Vilmos-sajtóreferens)

Kilencven honvédsírt avatnak újra. Pénteken és vasárnap tisztelegnek a hősök emléke előtt Hódmezővásárhelyen.

Kilencven honvédsírt avatnak újra. Pénteken és vasárnap tisztelegnek a hősök emléke előtt Hódmezővásárhelyen.

Kilencven honvédsírt avatnak újra. Pénteken és vasárnap tisztelegnek a hősök emléke előtt Hódmezővásárhelyen.

A háborúkban elhunyt hősi halottakra emlékezik Hódmezővásárhely Önkormányzata és a Zrínyi Miklós Laktanya. Május 23-án, pénteken délután a főtéri megemlékezést követően 90 hadisírt avatnak újra a Katolikus temető második világháborús hősi parcellájában.

A felújított sírok avatásán beszédet mond Almási István polgármester és Kuli János, a Honvédelmi Minisztérium vezető tanácsosa. Hősök Napját minden év májusának utolsó vasárnapján tartják Magyarországon. Eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. Ebben mondták ki először, hogy "nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni." Az ünnepet a második világháborút követően a kommunista diktatúra eltüntette a naptárból, majd a kilencvenes években került ismét vissza a köztudatba.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Honvédség 5.Bocskai István Lövészdandár minden évben közösen emlékezik a város hősi halottairól. Az idén május 23-án, pénteken délután 3 órakor a Kossuth téri I. világháborús hősi emlékműnél Hegedűs Zoltán önkormányzati képviselő mond beszédet; a háborúkban elhunytak emlékére Németh László római katolikusesperes és Bán Csaba református lelkész mond imát és áldást, közreműködik a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara.

A Római Katolikus temető hősi parcellájában 90 második világháborús fejfát újíttatott fel, valamint cseréltetett ki az önkormányzat és a honvédelmi minisztérium. A hősi parcella felújításához a város és a minisztérium 1-1 millió forinttal járult hozzá. A katonasírokat Hősök Napja tiszteletére, május 23-án, pénteken délután fél négykor Almási István polgármester és Kuli János, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának vezető tanácsosa avatja újra, áldást mond Németh László római katolikus esperes. További koszorúzások lesznek a második világháború áldozatainak emlékművénél, a Kincses temetőben, valamint a Levente emléktáblánál. Május utolsó vasárnapján, az emléknap délutánján kerékpártúrával és gyászistentisztelettel emlékeznek a hősökre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.