Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Szeptember 13. 11:21, szerda | Belföld
Forrás: mti

Kihirdették az idei Prima Primissima díj jelöltjeit

Kihirdették az idei Prima Primissima díj jelöltjeit

Közzétették az idei Prima Primissima díj tíz kategóriájának három-három jelöltjét szerdán Budapesten.

A Prima Primissima díj 15 éve változatlan formában, sikeresen működik és a magyar társadalomban, a kulturális, tudományos életben jelentős presztízst vívott ki - közölte a jelöltek kihirdetése előtt a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke. Csányi Sándor hozzátette, a díj struktúrája nem változott: minden kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díj nyertese.

A Junior Prima díjak a fiataloknak jelentenek biztatást és anyagi segítséget, míg a megyei Prima díjak a helyi kiválóságokat ismeri el. A Primák 5 millió, a Primissimák 15 millió forintot vehetnek át a díj mellé, a Junior Prima díj 2 millió, a megyei Prima díj pedig 1 millió forint jutalommal jár. Eddig összesen 1900 ember vehette át ezeket a díjakat csaknem 4 milliárd forint értékben - összegzett az alapítvány elnöke.

Csányi Sándor megemlékezett az idén elhunyt Jókai Annáról is: személyében a magyar irodalmi élet nagy alakját veszítette el; az írónő 2003 óta az alapítvány munkájában is kuratóriumi tagként vett részt - közölte.

Beszámolója szerint a támogatói körben az FHB-t a Takarékbank váltotta, az OTP továbbra is maradt főtámogató.



Idén 750 főt - köztük először határon kívülieket is - jelöltek a korábbi díjazottak, az alapítók, a szakmai szervezetek. Politikai újságírók eddig nem lehettek jelöltek, mostantól azonban, ha munkásságuk erre alkalmassá teszi őket, ők is kaphatnak jelölést - jegyezte meg.

Magyar irodalom kategóriában Kányádi Sándor költő, író, műfordító; Kiss Benedek költő, műfordító és Szilágyi István író, míg a magyar színházművészet kategóriában Blaskó Péter színművész; Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró és Hegedűs D. Géza színművész, rendező, egyetemi tanár kapott jelölést.

A magyar képzőművészet Primái Birkás Ákos festőművész, Haris László fotóművész és Horkay István képzőművész lettek, a magyar tudomány kategóriában pedig Blaskó Gábor gyógyszerkutató vegyész, az MTA rendes tagja; Pintz János matematikus, akadémikus, kutatóprofesszor és Vicsek Tamás fizikus, akadémikus közül választják meg az idei Prima Primissimát.

A magyar oktatás és köznevelés kategóriában Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgatót, Lukács István irodalomtörténészt, intézetigazgatót és Sótonyi Péter Tamás rektor, állatorvos-anatómust jelölték, míg a magyar építészet kategóriában Csomay Zsófia építész, belsőépítész; Farkas Gábor építész és Pazár Béla építészmérnök szerepel a jelöltek között.

A magyar sajtó kategória Primái ebben az évben Baló György szerkesztő, műsorvezető, a Hazajáró turisztikai magazinműsor és Kopeczky Lajos újságíró, riporter; a magyar sport kiválóságai közül Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző, Kocsis Ferenc olimpiai bajnok birkózó, mesteredző és Wichmann Tamás világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus kapott jelölést.

Bálint György kertészmérnök, Erdélyi Tibor táncművész, koreográfus, népi szobrász és a folkMAGazin népművészeti folyóirat a magyar népművészet, közművelődés kategória díjáért versenghetnek, a magyar zeneművészet kategóriában pedig Antal Mátyás fuvolaművész;, karmester, Eötvös Péter zeneszerző, karmester és Várdai István csellóművész közül kerül ki a Prima Primissima.

Csányi Sándor az MTI kérdésére elmondta, hogy az ünnepélyes díjátadót december 1-jén tartják, addig a közönség is kiválaszthatja saját díjazottját a harminc jelölt közül a www.primaprimissima.hu honlapon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.