Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 09. 14:17, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Kiadhatják a Pepsi titkát

Kiadhatják a Pepsi titkát

Keresetet nyújtottak be a Pepsi módosított receptjét kidolgozó Richard Ritchie örökösei egy manhattani szövetségi bíróságon...

Arra hivatkozva hogy az amerikai alkotmánynak a szólás szabadságát szavatoló első kiegészítése alapján joguk van arra, hogy megosszák a nagyközönséggel az apjuk által kidolgozott szirup képletét – közölte kedden a The Washington Times.

A bíróságnak azt kell eldöntenie, hogy az adott ügyben a szólás szabadsága avagy az üzleti titok védelme-e az irányadó. A Pepsi 1931-től alkalmazott receptje feltalálójának két gyereke, Joan Ritchie Silleck és Robert Ritchie meg nem határozott összegű kártérítést is követel, amiért a PepsiCo eddig meggátolta őket az apjuk élettörténetét dokumentáló iratok, köztük az üdítőital receptúrájának publikálásában.

A PepsiCo a folyamatban lévő perrel kapcsolatban nem kívánt állást foglalni, de a cég honlapja szerint a hivatalos álláspont az lehet, hogy az üdítő receptjét az 1890-es években Caleb Bradham észak-karolinai gyógyszerész fejlesztette ki. Az ital az alkotóelemei, a pepszin és a kóladió után kapta a nevét.

A Ritchie-örökösök szerint azonban az ital csak azután indult el világhódító útjára, hogy apjuk 1931-ben átdolgozta az összetételét. Bradham cége az első világháború után tönkrement, Richard Ritchie pedig annál a Loft nevű vállalatnál kísérletezett új típusú édességekkel, amely felvásárolta a Pepsi-Colát. A Loft elnökének, Charles Guthnak nem ízlett a korabeli Pepsi íze, ezért arra kérte Ritchie-t, hogy találjon ki valami jobbat. Az új aromájú üdítő 1934-ben már slágercikk volt az amerikai piacon.

Richard Ritchie 1941-ben a cég elnökénél letétbe helyezte találmányának egyik példányát. Az ízmester 1985-ben halt meg, de az örökösök csak 2008-ban bukkantak rá az értékes receptre. A leszármazottak értesítették a céget a leletről, amely megvizsgáltatta a papírokat, és úgy rendelkezett, hogy sohasem hozhatók nyilvánosságra, mert az a PepsiCo üzleti titkának kiszivárogtatását jelentené.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére