Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Október 17. 14:33, szerda | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illuszráció: pixabay

Iskolában robbantottak a Krím félszigeten, többen is meghaltak

Iskolában robbantottak a Krím félszigeten, többen is meghaltak

Terrortámadásnak minősítette a Krím félszigeti Kercs műszaki főiskolájában szerdán történt robbanást a kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője közölte, hogy egy fémsrapnellel megtöltött, házi készítésű robbanószerkezet lépett működésbe a tanintézmény ebédlőjében. Korábban az orosz nemzeti gárda parancsnokának első helyettese, Szergej Melikov és a Nemzeti Terrorelhárító Bizottság is azt közölte, hogy az iskolában pokolgép robbant fel.

Szergej Akszjonov, a Krím köztársaság vezetője a Rosszija 24 hírcsatornával közölte, hogy a támadás megszervezésével a tanintézmény egyik 22 éves, negyedéves diákját gyanúsították meg, aki öngyilkosságot követett el.

A helyi idő szerint dél körül elkövetett terrorcselekmény következtében a legfrissebb hivatalos jelentések szerint 18-an életüket vesztették, mintegy félszázan pedig megsebesültek. Az áldozatok zöme diák.

Több orosz hírportál is megosztotta a KerchNET videóját, amelyben Olga Grebennyikova, a tanintézmény igazgatója arról beszélt, hogy több robbanás is történt, és a támadásban gépkarabélyos fegyveresek is részt vettek, akik helyiségről helyiségre járva gyilkoltak.

"Ez egy igaz terrorcselekmény, ahogy az kell, mint Beszlanban volt" - mondta Grebennyikova az észak-oszétiai város iskolájában csecsen és ingus terroristák által 2004-ben végrehajtott vérengzésre utalva.

Angol nyelvű híroldalán szemtanúkra hivatkozva a külföldre sugárzó RT állami televízió is arról számolt be, hogy kötött maszkot viselő fegyveresek nyitottak tüzet a diákokra.

A kiürített tanintézményt tűzszerészek kutatták át. A helyszínre több mentőautó is kiérkezett, de annyi volt a sebesült, hogy nem tudják mindet elvinni, ezért a tömegközlekedés buszait is igénybe kellett venni.

A helyszínre kivonultak a rendőrség, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a katasztrófavédelem, valamint a gázszolgáltató vészhelyzet-elhárítással foglalkozó szakemberei is. A környékre kétszáz, páncélozott harcjárművekkel felszerelt katonát is kivezényeltek.

A Krím félszigetet Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától, de azt a lépését az ENSZ tagállamainak túlnyomó többsége nem ismerte el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.