Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Július 09. 12:14, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Huszárok vertek tábort Hódmezővásárhely szívében

Huszárok vertek tábort Hódmezővásárhely szívében

Százhetven éves a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség megalakulásának százhetvenedik évfordulójára egész napos hagyományőrző rendezvénnyel emlékezett szombaton a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, a vásárhelyi Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület, a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület, valamint az Aranykalász Népdalkör és a Százszorszép Néptáncegyüttes a Csongrád Megyei Kormányhivatal támogatásával az Árpád utcai népművészeti tájháznál.

Százhetven éve, 1848. július 11-én Kossuth Lajos indítványára döntött a Pesten ülésező országgyűlés a magyar honvédség létrehozásáról – idézte fel Juhász Tünde kormánymegbízott a honvédség megalapításáról rendelkező jogszabály megszületését, amelynek eredményeként kétszázezer újonccal és negyvenkét millió forint hadihitel forrással létrejött a hazai reguláris véderő.

Miután a város főterén Kossuth Lajos szobrát és az első világháborús emlékművet megkoszorúzták a hagyományőrzők, a népművészeti tájházhoz vonultak, ahol a lovas és gyalogos katonai egységek alaki gyakorlatot hajtottak végre, bemutatták fegyvereiket, egyenruháikat és a százhetven éve használt katonai eszközök korhű másolatait.

A néptáncegyüttes tagjai a honvéd egységgel együttműködve mutatták meg, hogyan zajlott a verbuválás, a katonának jelentkező legények szemrevételezése, az egyezség aláírása, majd az újoncok első menetgyakorlata. A tájház melletti téren felállított sátrakban a gyerekek huszárcsákót készíthettek, a látogatók megkóstolhatták a huszárkonyhában készülő gulyást és közelről megszemlélhették a szegedi hagyományőrzők hatmázsás ágyúját is.

(Fotók a Gelériában)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak