Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Augusztus 15. 09:50, péntek | Helyi

Hódmezővásárhelyre érkezik a Magyar Értékek Vándortérképe

Hódmezővásárhelyre érkezik a Magyar Értékek Vándortérképe

Augusztus 16-án folytatódik a „Belső értékek Csongrád megyében” megyejárás.

Hódmezővásárhelyen, a Szent István Király tiszteletére rendezett fesztiválon folytatódik a Csongrád Megyei Önkormányzat rendezvénysorozata. Augusztus 16-án, szombaton délelőtt 11 órától a Kossuth téren a Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából bemutatjuk a Magyar Értékek Vándortérképét és Vándorkódexét. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Almási István polgármester köszönti Pokomándy Zsuzsanna hódmezővásárhelyi foltvarrót, akinek munkásságát nemrégiben A Magyar Kézművességért Alapítvány díjazta.

A magyar értékek egyedi őrzői

A Magyar Értékek Vándortérképét és a Magyar Értékek Vándorkódexét az első alkalommal megrendezett Magyar Értékek Napján, 2013. szeptember 14-én mutatták be először a közönségnek a fővárosban, a Szent István Bazilika előtt. A Nemzeti Művelődési Intézet által gondozott szimbólumértékű kódex és a térkép onnan indult országjáró útra. Az elmúlt hónapokban járt már többek között Velemben, Szolnokon, Pápán, Békéscsabán, Jászapátiban, Karcagon, Mesztegnyőn, Kapuváron, Bonyhádon és Pusztaszabolcson.

A Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával augusztus 16-án, szombaton megvalósuló eseményen - a többi helyszínhez hasonlóan - a térképen kézlenyomatukat hagyhatják majd azok, akik számára az értékek jelentik a közösség egységének és erejének alapját. A vendégek a térkép pecsételésekor egy sorszámozott emlékkártyát kapnak ajándékba, és a helyszínen elhelyezett kódexbe beírhatják gondolataikat az értékőrzés fontosságáról. Az eseményen délelőtt 11 órától Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Almási István polgármester is elhelyezi kézlenyomatát a vándortérképen és a kódexbe is írnak majd.

Komoly szakmai elismerés Pokomándy Zsuzsannának

A rendezvényen Magyar Anna elnök és Almási István polgármester elismerést ad át Pokomándy Zsuzsanna hódmezővásárhelyi foltvarrónak, akinek Karácsonyi asztali futó című munkáját A Magyar Kézművességért Alapítvány 2014. augusztus 7-én a Magyar kézművesség – 2014 és Kézművesség a vendéglátásban címet viselő országos pályázata keretében díjazta. Az AMKA éppen 20 éve foglalkozik a természetes anyagokat felhasználó, a tárgyalkotó népművészetet (azaz a népi kézművességet) és kézműves iparművészetet magába foglaló művészi kézművességgel. Céljuk a kihalófélben lévő szakmák, mesterségek megőrzése és továbbvitele, valamint mai értékeinek bemutatása és népszerűsítése.


Hódmezővásárhely értékei a megyejárás középpontjában

A Csongrád Megyei Önkormányzat által indított „Belső értékek Csongrád megyében” nevet viselő megyejárás keretében az érdeklődők közelebbről is megismerhetik Csongrád megye nemzeti értékeit, amelyek közül eddig 40 nyert felvételt Csongrád Megye Értéktárába.

Hódmezővásárhely helyi büszkeségei közül elsőként a híres vásárhelyi szőrhímzés és vásárhelyi kerámia, továbbá a néprajzi írásokból is ismert hódmezővásárhelyi túrós lepény kapott helyet a megyei értékgyűjteményben, amelyeket a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság azonnal javasolt a Magyar Értéktárba történő felvételre is. A város kulturális, agrár- és élelmiszergazdasági hagyományait, épített és természeti környezeti és más értékeit ismerve Csongrád Megye Értéktára rövidesen újabb hódmezővásárhelyi értékkel gyarapodik majd.

A megyei faházban az értékekből összeállított kis kiállítás, kóstoló, számos kiadvány, prospektus várja a látogatókat. A faház mellett felállítanak egy sátrat is, ahol szakmai beszélgetések keretében teljes körű információval szolgálnak arról, hogyan lehet valami települési, megyei szintű nemzeti érték, mi a kiemelkedő nemzeti érték, mi a hungarikum, valamint mit tartalmaz a vonatkozó törvény és kormányrendelet. Segítenek abban is, hogy a lakosok hogyan tehetnek javaslatot újabb elemek felvételére valamely értéktárba.
A „Belső értékek Csongrád megyében” elnevezésű megyejárás 2014. június 20-án indult és szeptember 7-ig tart, annak keretében a Csongrád Megyei Önkormányzat munkatársai felkeresik a megye valamennyi kistérségét (járását), azzal a céllal, hogy elősegítsék a számos, részben még rejtett érték közkinccsé válását. Az eseménysorozat a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt HUNG-2014 B kódszámú pályázat keretében, a Földművelésügyi (korábban Vidékfejlesztési) Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósul meg. A pályázaton a CSMÖ 1,3 millió forintot nyert a projekt lebonyolítására.

Helyszín: Hódmezővásárhely, Kossuth tér (a Szőnyi utca felől).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.