Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 22. 08:08, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Hihetetlen titkok derülhetnek ki

Hihetetlen titkok derülhetnek ki

Az ordoviciumi tengerek egyedülálló élővilágáról tanúskodnak azok a 460 millió éves fosszíliák, amelyek a brit Powys grófságban egy kőfejtőből kerültek elő.

A jó állapotban fennmaradt fosszíliákat a walesi Llandrindod városa közelében, a Llanfawr-kőfejtőben találták, amelyben eddig is nagyon sok fosszília került napvilágra – olvasható a BBC hírei között. „A területet az ordoviciumban tenger borította, a mai Wales sokkal délebbre volt, mint jelenleg. Llandrindod körüli térségben vulkanikus eredetű szigetlánc helyezkedett el, amely egy kissé a mai Indonéziára emlékeztet. Ahogy a szigetek növekedtek és erodálódtak, rengeteg üledék – homok, sár lemosódott a tengerbe. Az anyag oly gyorsan terítette be a tengerfenék lakóit, hogy fosszílizálódtak, és megmaradtak az utókornak” – magyarázta Lucy Muir paleontológus.

A fosszíliákat még 2004-ben tárták fel, de csak most vetették alá CT-vizsgálatnak, amelynek köszönhetően háromdimenziós képet nyertek az ordoviciumi életformákról. A leletek között szivacsokat, férgeket, hidromedúzákat, valamint csigaházas polipokat (Nautiloidea, nautiluszfélék, hátranéző szifótölcséres külsővázas lábasfejűek) találtak.
Lucy Muir egyedülállónak nevezte a leletegyüttest.

„A világon több olyan lelőhely is van, ahol hasonlóképpen megőrződtek az ilyen fosszíliák, ám egyik helyen sem maradt fenn ez a típusú ökorendszer. Ennek köszönhetően képet kapunk az élővilág korabeli közösségéről, amely bizonyos vonatkozásban emlékeztet némely modernkori mélytengeri életközösségre” – magyarázta Lucy Muir, hozzátéve, hogy a leletekből ítélve az ordoviciumi élővilág sokkal változatosabb és összetettebb volt, mint ahogy eddig feltételezték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.