Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 22. 12:49, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Halálhozó gént lepleztek le

Halálhozó gént lepleztek le

Kanadai kutatók felfedezték, hogy egy gyakori génváltozat kapcsolatba hozható a szaporítószervek bizonyos ráktípusaival; a megállapítás a betegség kezelésének új megközelítését hozhatja.

A petefészek, a méh és a here rákjának hátterében is a DICER jelű gén mutációja áll – közölték eredményüket a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban. A DICER-gént már évek óta ismerik a tudósok, ám pontos szerepe a tumorsejtek növekedésében tisztázatlan volt. Most kiderült, hogy amikor a DICER mutálódik, akkor megváltozik a funkciója is, mégpedig úgy, hogy közvetlenül részt vesz a rák kialakulásában. Mint Gregg Morin, a kanadai (brit kolumbiai) Michael Smith Genomtudományi Központ kutatója elmondta, ez nem a szokásos ki- és bekapcsoló jellegű szerep, hanem egyfajta karmesternek tekinthető a mutáns gén, amely a normális sejtek viselkedése és fejlődése szempontjából kritikus funkciókat dirigálja.

A továbbiakban más ráktípusoknál is elemzik a DICER génmódosulatának szerepét, és azt is meg kívánják vizsgálni, hogy milyen változtatásokat lehet elérni a mutáns génben.

Címkék: kutatók

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről