Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 11. 10:26, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Folytatódik az IC+ kocsik utasforgalmi próbaüzeme

Folytatódik az IC+ kocsik utasforgalmi próbaüzeme

Folytatódik az IC+ személykocsik utasforgalmi próbaüzeme

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Vasúti Hatósági Főosztálya elfogadta a feljáróajtók és a jármű vezérlésének módosítását, melyet a vasúttársaság szakemberei az ajtók gyártójával közösen végeztek el.

A járművekbe plusz biztonsági funkciót is építettek, amely szándékos rongálás vagy bármilyen felelőtlen magatartás esetén is megakadályozza, hogy veszélyes helyzet alakuljon ki. A biztonságot garantáló módosított működést a szakemberek újabb vonali próba keretében ellenőrizték, majd az Innovációs és Technológiai Minisztérium Vasúti Hatósági Főosztálya munkatársai előtt, hatósági futópróba keretében mutatták be. A Hatóság a próbaüzem folytatásáról döntött, az újbóli forgalomba helyezés folyamatosan történik.

A Hatóság február végén az egyik IC+ vasúti kocsi hatósági futópróbája során az ajtóműködésben tapasztalt műszaki rendellenesség miatt rendelte el a járművek utasforgalmi próbaüzemének felfüggesztését. A MÁV-START a próbaüzem során észlelt hibáról azonnal értesítette a feljáróajtó osztrák szállítóját, a javasolt módosításokat végrehajtották, a bevezetett változtatások hatására a hiba megszűnt. Az elmúlt egy hétben a vasúttársaság számos próbavonatot közlekedtetett; a szakemberek olyan szélsőséges helyzeteket is szimuláltak, amelyek a mindennapi közlekedés során egyébként nem fordulhatnak elő. Ezt követően – a szokásos eljárásrendnek megfelelően – került sor a Hatóság szakemberei előtt tartott futópróbára.

Az IC+ kocsik utasforgalmi próbaüzemben való részvétele óta – aminek éppen az a lényege, hogy időben kiderüljenek a lehetséges hibák –, nem történt biztonságot veszélyeztető probléma. A hatóság által kiadott engedély alapján folyik a gyártás és üzembe helyezés. Jelenleg a típusengedélyeztetési eljárás zajlik, ennek része az ITM Vasúti Hatósági Főosztálya által elrendelt próbaüzem. Az utasforgalmi próbaüzem kétlépcsős, először utasok nélkül kell a kocsiknak az előírt hibamentes futást teljesíteni, majd ezek sikeressége után szállíthatnak utasokat. Eddig hat IC+ kocsi állt forgalomba, engedéllyel, menetrend szerinti vonatokban.

A hatóság a próbaüzemet pályaszámonként rendeli el, írásban. A járművekre vonatkozó engedélyt nem vonták vissza, az utasforgalmi próbaüzem pedig mostantól – a Hatóság engedélyével – folytatódik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.