Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Július 23. 09:59, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Fémdetektorral megtalált kincseket vettek kézbe a látogatók

Fémdetektorral megtalált kincseket vettek kézbe a látogatók

A kingéci tallérlelet 67 ezüstérméjét 2009 decemberében fémkereső műszer segítségével találták meg Hódmezővásárhely határában.

Az ezüstpénzek ma a Tornyai János Múzeum egyik külön kiállítótermében láthatóak, megtalálásukról és eredetükről pedig a Múzeumi szombat programsorozat július 21-i eseményén tartott előadást Csányi Viktor, a közgyűjtemény régésze.

Lakossági bejelentésre szálltak ki a múzeum munkatársai a Batidához közel található területre, ahol a szántóföldön római kori érmékről érkezett a bejelentés. A szakemberek az amatőr fémkereső, Kocsis Imre segítségét kérték, akinek műszere rövidesen jelzett is a területen, ahol meglepetésre 16. századi ezüsttallérok kerültek elő a földből.

A múzeum régésze elmondta: a megtalálás módja lehetőséget adott, hogy geodéta közreműködésével pontosan rögzítve és szakszerűen feltárva került elő a teljes lelet. Nem tudni, hogy kié lehetett az elrejtett vagyon, egy-egy érméje is jelentős értékkel bírt. Csányi Viktor elmondta: ezek a tallérok akkoriban konvertibilis fizetőeszközként működtek, ilyen érmét sok helyen vertek a kontinensen és magas ezüsttartalmuk miatt a legtöbb országban el is fogadták fizetőeszközként.

Az előadás résztvevői maguk is kezükbe vehették a lelet néhány darabját és kipróbálhatták a fémkereső berendezést, amely a lelet megtalálásában segítette a régészeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.