Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Március 25. 11:56, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Feltárul Csomorkány és a középkor világa

Feltárul Csomorkány és a középkor világa

Régészeti munkára várja az önkénteseket a Tornyai-múzeum

A középkori mezőváros, a török által 1595-ben elpusztított Csomorkány területének régészeti bejárására vállalkozott a Tornyai János Múzeum. A Hódmezővásárhelytől 19 kilométerre fekvő, a legtöbbek által a megmaradt templomromról ismert település négy négyzetkilométeres területén végeznek kutatást a múzeum szakemberei, akik önkénteseknek is lehetőséget biztosítanak bekapcsolódni a régészeti munkába.

A terepmunkát irányító Béres Mária régész kijelentette: Magyarországon ilyen méretű, egy mezőváros belső szerkezetét feltáró topográfiai munka csak a Szekszárdhoz közeli Ete település esetében volt, emiatt is különleges a vásárhelyi közgyűjtemény vállalkozása. A gyűjtést az teszi lehetővé, hogy a település pusztulását követően nem történt újabb építkezés, így hozzáférhetőek az őskori, Árpád- és középkori felszíni leletek.

A húsz méteres oldalú négyzetekre osztott területen a múzeum szakemberei az önkéntesekkel összegyűjtött edénytöredékeket és más maradványokat becsomagolják, dokumentálják, s az ebből szerzett adatokból nemcsak a teljes település, hanem az ott lévő egyes ingatlanok és azok lakóinak történetére is igyekeznek következtetni.

Csomorkány gazdag településnek számított, erről a Hunyadi-uradalomhoz tartozó terület egykori tulajdonosa, maga Szilágyi Erzsébet is írt. De ezt erősítik a már megtalált maradványok is. Csomorkány bekapcsolódott az európai marhakereskedelembe, szállítottak innen állatokat Észak-Itáliába, Sziléziába és Dél-Németországba is, amelyet az ezekről a területekről származó, elegáns sómázas korsók, losticei poharak eddig megtalált töredékei is igazolnak.

A régészeti munkában részt venni kívánó önkéntesek a csomorkany.tjm@gmail.com internetes címen nevük , család esetén gyerekek száma, életkora, valamint telefonos elérhetőségük megadásával vehetik fel a kapcsolatot a múzeum munkatársaival, hogy egyeztessenek a március 30-án és 31-én tervezett közös munkáról. Ennek során az önkéntesek egy-egy parcellában önállóan végezhetnek kutatást, s gyűjthetnek leleteket a múzeum számára a régészek irányításával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.