Városlista
2018. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2017. Szeptember 13. 10:09, szerda | Helyi

Fél évszázados, de ma is aktuális gondolatok

Fél évszázados, de ma is aktuális gondolatok

Előadás Luther asztali beszélgetéseiből a Református Ótemplomban

A reformáció 500. évfordulójára emlékezve, Luther Márton asztala mellett ismerkedhetnek meg a vásárhelyiek a wittenbergi egyházújító gondolataival Marosán Csaba színművész tolmácsosában szeptember 14-én 19 órai kezdettel a Református Ótemplomban.

A reformáció gyökeresen megváltoztatta az emberiség történelmét, mindehhez elengedhetetlenek voltak Luther Márton bátor tettei és bölcs szavai, melyek hozzájárultak a reformáció születéséhez és sikeres kibontakozásához. Az idős Luther wittenbergi házába gyakorta gyűltek össze az érdeklődő emberek a város, a vidék polgárai közül, de egyetemi hallgatókat, és messzi vidékről jött embereket is asztalához fogadott. Legtöbbször tanácsot kérni jöttek, de gyakori volt a Szentírás valamely részére vonatkozó kérdések tisztázása is. Luther doktor röviden és velősen mondta el hitéből fakadó véleményét. Ezeket a beszélgetéséket lejegyezték, melyekben Luther személyiségének vonásai keverednek a 16. századi hétköznapisággal - olvasható az egy órás előadás ajánlójában.

Marosán Csaba formabontó műsorában ‑ a fiatal színészművész reformáció kori énekeket is előad ‑ Luther alakját idézi fel. A wittenbergi asztali beszélgetésekből inspirált darabból megtudható, hogyan vélekedett a nagy reformátor a pénzről, és miért is tartotta fontosnak a házasság intézményét, de szó lesz a párkapcsolatokról, a gyermeknevelésről, az erényességről és a megbocsájtásról is. Az előadásból kiderül, hogy Luther ötszáz évvel ezelőtti gondolatai ma is aktuálisak.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Február 22. 15:10, csütörtök | Helyi

Építsd meg a vonatjegyed! – különleges hétvége különleges mozdonnyal a Gyermekvasúton

Egészen február végéig nem kell fizetniük az utazásért a budapesti kisvasúton azoknak a gyerekeknek, akik saját építésű LEGO® vonatot mutatnak be a jegyváltáskor.

2018. Február 21. 17:56, szerda | Helyi

Gárdonyi Géza: A Bor című darabja Hódmezővásárhelyen

2018. január 27-én és 28-án rendezték meg immáron harmadik alkalommal a budapesti Nemzeti Színházban a Pajtaszínház Szemlét.

2018. Február 21. 17:50, szerda | Helyi

Kiállításmegnyitó és filmbemutató a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban 2018. február 23-án három rendezvény kapcsolódik a kommunizmus áldozatainak emléknapjához.

2018. Február 21. 17:44, szerda | Helyi

Katolicizmus és kommunizmus között

Miklós Péter új könyve Vásárhely egyháztörténetéről