Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Szeptember 13. 10:09, szerda | Helyi

Fél évszázados, de ma is aktuális gondolatok

Fél évszázados, de ma is aktuális gondolatok

Előadás Luther asztali beszélgetéseiből a Református Ótemplomban

A reformáció 500. évfordulójára emlékezve, Luther Márton asztala mellett ismerkedhetnek meg a vásárhelyiek a wittenbergi egyházújító gondolataival Marosán Csaba színművész tolmácsosában szeptember 14-én 19 órai kezdettel a Református Ótemplomban.

A reformáció gyökeresen megváltoztatta az emberiség történelmét, mindehhez elengedhetetlenek voltak Luther Márton bátor tettei és bölcs szavai, melyek hozzájárultak a reformáció születéséhez és sikeres kibontakozásához. Az idős Luther wittenbergi házába gyakorta gyűltek össze az érdeklődő emberek a város, a vidék polgárai közül, de egyetemi hallgatókat, és messzi vidékről jött embereket is asztalához fogadott. Legtöbbször tanácsot kérni jöttek, de gyakori volt a Szentírás valamely részére vonatkozó kérdések tisztázása is. Luther doktor röviden és velősen mondta el hitéből fakadó véleményét. Ezeket a beszélgetéséket lejegyezték, melyekben Luther személyiségének vonásai keverednek a 16. századi hétköznapisággal - olvasható az egy órás előadás ajánlójában.

Marosán Csaba formabontó műsorában ‑ a fiatal színészművész reformáció kori énekeket is előad ‑ Luther alakját idézi fel. A wittenbergi asztali beszélgetésekből inspirált darabból megtudható, hogyan vélekedett a nagy reformátor a pénzről, és miért is tartotta fontosnak a házasság intézményét, de szó lesz a párkapcsolatokról, a gyermeknevelésről, az erényességről és a megbocsájtásról is. Az előadásból kiderül, hogy Luther ötszáz évvel ezelőtti gondolatai ma is aktuálisak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.