Városlista
2017. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Hírek

2017. Szeptember 13. 10:09, szerda | Helyi

Fél évszázados, de ma is aktuális gondolatok

Fél évszázados, de ma is aktuális gondolatok

Előadás Luther asztali beszélgetéseiből a Református Ótemplomban

A reformáció 500. évfordulójára emlékezve, Luther Márton asztala mellett ismerkedhetnek meg a vásárhelyiek a wittenbergi egyházújító gondolataival Marosán Csaba színművész tolmácsosában szeptember 14-én 19 órai kezdettel a Református Ótemplomban.

A reformáció gyökeresen megváltoztatta az emberiség történelmét, mindehhez elengedhetetlenek voltak Luther Márton bátor tettei és bölcs szavai, melyek hozzájárultak a reformáció születéséhez és sikeres kibontakozásához. Az idős Luther wittenbergi házába gyakorta gyűltek össze az érdeklődő emberek a város, a vidék polgárai közül, de egyetemi hallgatókat, és messzi vidékről jött embereket is asztalához fogadott. Legtöbbször tanácsot kérni jöttek, de gyakori volt a Szentírás valamely részére vonatkozó kérdések tisztázása is. Luther doktor röviden és velősen mondta el hitéből fakadó véleményét. Ezeket a beszélgetéséket lejegyezték, melyekben Luther személyiségének vonásai keverednek a 16. századi hétköznapisággal - olvasható az egy órás előadás ajánlójában.

Marosán Csaba formabontó műsorában ‑ a fiatal színészművész reformáció kori énekeket is előad ‑ Luther alakját idézi fel. A wittenbergi asztali beszélgetésekből inspirált darabból megtudható, hogyan vélekedett a nagy reformátor a pénzről, és miért is tartotta fontosnak a házasság intézményét, de szó lesz a párkapcsolatokról, a gyermeknevelésről, az erényességről és a megbocsájtásról is. Az előadásból kiderül, hogy Luther ötszáz évvel ezelőtti gondolatai ma is aktuálisak.

Ezek érdekelhetnek még

2017. Szeptember 22. 11:09, péntek | Helyi

Lakossági fórum a Csúcsi Olvasókörben

Tisztelt Hódmezővásárhelyi Polgárok!

2017. Szeptember 22. 11:05, péntek | Helyi

Lakossági fórum a Tarjáni Olvasókörben

Tisztelt Hódmezővásárhelyi Polgárok!

2017. Szeptember 21. 15:31, csütörtök | Helyi

Vásárhelyi Őszi Hetek rendezvénysorozat

Idén is számos érdekes program várja a Vásárhelyi Őszi Hetek rendezvénysorozaton 2017. október 31-éig a hódmezővásárhelyieket.

2017. Szeptember 21. 15:15, csütörtök | Helyi

Ősszel is Balaton – díjmentes kerékpárszállítás a balatonfenyvesi kisvasúton

A MÁV-START a tavaszi Nyitott Balaton programsorozat után az őszi rendezvény időszakában is, díjmentes kerékpárszállítási lehetőséget biztosít szeptember 22-től október 15-ig a balatonfenyvesi kisvasúton utazók részére.