Városlista
2018. június 24, vasárnap - Iván

Hírek

2017. Szeptember 13. 10:09, szerda | Helyi

Fél évszázados, de ma is aktuális gondolatok

Fél évszázados, de ma is aktuális gondolatok

Előadás Luther asztali beszélgetéseiből a Református Ótemplomban

A reformáció 500. évfordulójára emlékezve, Luther Márton asztala mellett ismerkedhetnek meg a vásárhelyiek a wittenbergi egyházújító gondolataival Marosán Csaba színművész tolmácsosában szeptember 14-én 19 órai kezdettel a Református Ótemplomban.

A reformáció gyökeresen megváltoztatta az emberiség történelmét, mindehhez elengedhetetlenek voltak Luther Márton bátor tettei és bölcs szavai, melyek hozzájárultak a reformáció születéséhez és sikeres kibontakozásához. Az idős Luther wittenbergi házába gyakorta gyűltek össze az érdeklődő emberek a város, a vidék polgárai közül, de egyetemi hallgatókat, és messzi vidékről jött embereket is asztalához fogadott. Legtöbbször tanácsot kérni jöttek, de gyakori volt a Szentírás valamely részére vonatkozó kérdések tisztázása is. Luther doktor röviden és velősen mondta el hitéből fakadó véleményét. Ezeket a beszélgetéséket lejegyezték, melyekben Luther személyiségének vonásai keverednek a 16. századi hétköznapisággal - olvasható az egy órás előadás ajánlójában.

Marosán Csaba formabontó műsorában ‑ a fiatal színészművész reformáció kori énekeket is előad ‑ Luther alakját idézi fel. A wittenbergi asztali beszélgetésekből inspirált darabból megtudható, hogyan vélekedett a nagy reformátor a pénzről, és miért is tartotta fontosnak a házasság intézményét, de szó lesz a párkapcsolatokról, a gyermeknevelésről, az erényességről és a megbocsájtásról is. Az előadásból kiderül, hogy Luther ötszáz évvel ezelőtti gondolatai ma is aktuálisak.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Június 22. 12:01, péntek | Helyi

Ingyenes jogi tanácsadás

Ingyenes jogi tanácsadás a munka világában, a JOGpontok projektek keretében.  Gyakorlott jogászaink segítségét teljesen díjmentes és anonim módon kérheti munkajog, cégjog, TB és adójog területén.

2018. Június 22. 11:53, péntek | Helyi

Körözött autó Csanádpalotánál

A magyar rendőrök az olasz hatóságok által körözött Mercedest foglaltak le.

2018. Június 22. 11:51, péntek | Helyi

Megindult a forgalom az M43-as autópályán

A belső sávon megindult a forgalom az M43-as autópálya országhatár irányába vezető oldalán, Maroslele közelében, ahol korábban személyi sérüléses baleset miatt volt teljes útlezárás.

2018. Június 21. 15:15, csütörtök | Helyi

Távol jársz

A Steiner Béla Városi Kórus hangversenye a Tornyai-múzeumban