Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Szeptember 15. 07:16, szombat | Belföld
Forrás: mti

Elkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány Kaposváron

Elkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány Kaposváron

A mészkemence begyújtásával megkezdődött a 125. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron pénteken.

Kovács Gergely, a társaság igazgatósági tagja az eseményen elmondta: az egyetlen magyarországi cukorgyár szeptember 19-től várhatóan 120 napon át átlagosan napi 7300 tonna cukorrépa feldolgozását tervezi, a munkát 230 állandó és 41 ideiglenes dolgozó három műszakos, négy csoportos munkarendben végzi.

A gyár ellátásához tavasszal mintegy 14 ezer hektáron vetettek cukorrépát, az augusztusi termésbecslés alapján jó, átlagosan 65-70 tonna termés várható hektáronként, a cukortartalom a tavalyi 16,5 után 15,5 százalék körül lesz - jegyezte meg.

Szólt arról, hogy a cukorgyárban az elmúlt évtized beruházásainak köszönhetően jelentősen bővült a feldolgozási és raktározási kapacitás, a működést megújuló energia biztosítja.

Idén két lépcsőben fejlesztik a 2015-ben átadott csomagolóüzemet, így tovább nő a Kaposváron előállított cukortermékek száma és 15-20 új munkahely jön létre - közölte.

Kovács Gergely kitért rá, hogy jelentősen megváltoztak a piaci viszonyok az Európai Unióban a kvótarendszer tavaly októberi megszűnését követően. A megnövekedett termelési volumen az árak csökkenését idézte elő, mivel ezzel egyidejűleg a világpiac nem bizonyult olyan vonzónak, hogy hatékony megoldást jelentsen az unióban előállított cukortöbblet "levezetésére".



Az eseményen kiosztott sajtóanyagban szerepel: a régió gyártói számára optimizmusra ad okot, hogy a nagy, elsősorban német- és franciaországi cukorrépa-termesztő vidékeket aszály sújtotta, több helyen 15-20 százalékos terméskieséssel számolnak.

Kovács Gergely felidézte, hogy a cukorgyár építése 1890-ben fogalmazódott meg, a létesítmény kivitelezése 1893-ban kezdődött el, a termelés már egy évvel később beindult.

Az első cukorkampányhoz még csak 2200 hektáron termesztettek cukorrépát, a hektáronkénti hozam 20 tonna alatti volt, a gyár 500 tonna répát tudott feldolgozni, de az alapvető technológiai elemek azóta sem változtak - mutatott rá.

Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a cukorgyár a somogyi megyeszékhely legrégibb gyára, legnagyobb adófizetője, leghatékonyabban működő vállalata, és nagy szerepe van a város fejlődésében.

Példaként a cégnek egy helyi templom építéséhez, a futballklub alapításához való hozzájárulását és azt említette, hogy a cukoripari melléktermékből készülő biogázzal nemcsak a gyár működtetése, hanem a Virágfürdő energiaellátása, valamint a gázüzemű helyijáratú buszflotta üzemeltetése is biztosítható.

A sajtóanyagban olvasható, hogy a Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa az osztrák AGRANA csoport, amely Közép-Kelet-Európa vezető cukorgyártója, Ausztria legnagyobb bioetanol-előállítója, Európa legjelentősebb gyümölcslé-koncentrátum gyártója, s világelső a gyümölcs preparátumok tekintetében.

Az AGRANA világszerte 59 termelőüzemben mintegy 8700 embert foglalkoztat, éves árbevétele 2,6 milliárd euró.

Az AGRANA Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett a Szabadegyházi Hungrana Kft.-nek 50 százalékban tulajdonosa. Az üzem a keményítő és alkoholgyártás mellett Európa legnagyobb izocukor előállítója. A csoport gyümölcs divíziója Magyarországon Vásárosnaményban, Anarcsiban, Hajdúsámsonban almalé-, meggy- és bodzasűrítményt készít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.