Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Április 17. 10:48, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Dömötör Mihály képei az Alföldi Galériában

Dömötör Mihály képei az Alföldi Galériában

Teremtés isteni segítséggel, emberi léptékben

Az Alföldi Galériában kedden este nyílt meg Dömötör Mihály fotóművész Kereszt parafrázisok. A XII. stáció című kiállítása. A félszáz fekete-fehér felvételen az alkotó elmúlt évtizedekben feszületekről készített kompozíciói láthatók a nagyszerdától május közepéig megtekinthető tárlaton.

A megváltás, az embereknek az Atyával való kibékülése a kereszten át történt, s ez az, ami reményt ad arra, hogy érdemes embernek lenni. Erről a megnyitóra érkezetteket köszöntve Gyulay Endre, nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök beszélt, hangsúlyozva, hogy mielőtt Jézus Krisztus életét a kereszten befejezte, megmutatta, hogyan kell embernek lenni. Jézus kereszthalála annak is bizonyítéka, hogy a Megváltó szeret bennünket, mivel életét adta értünk.

A különböző helyeken megörökített kereszteken Jézus jelképe látszik, nem ő maga, hanem a jel jelentése – fogalmazott megnyitójában Simon Ferenc mesterpedagógus. A Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára kijelentette: a jel jelentése valójában a befogadóban jön létre, s a tárlat csodája abban áll, hogy a fotóművész pont az adott napszakban juthatott el azon helyszínekre, ahol az adott fényviszonyok között elkészíthette sorozatát a tizenkettedik stációról, Krisztus szenvedéséről. A művész így kapott támogatást ahhoz, hogy a valóság másolása helyett emberi léptékben, isteni segítséggel teremthessen.

A megnyitón Almási Enikő, Mohai Szilárd és Bányai Réka a gregorián korából származó énekkel és a Megváltó történetét bemutató musical, a Jézus Krisztus szupersztárból választott dallal hangolta a látogatókat a kiállításra.


Dömötör Mihály a megnyitót követően elmesélte a nyékvárkonyi temetőben fotózott, törött kerámiafeszület történetét. A helyszínre más feladattal érkezett fényképezni, s annak végeztével már a termálfürdő felé vette az irányt, amikor egy megmagyarázhatatlan belső hang a sírkert egyik sarkához irányította, s ott a fűben találta meg a keresztet, amelyről – mint azt a művész kijelentette – a kiállítás egyik legjobb fotóját készíthette el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.