Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Szeptember 03. 11:33, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Diákalkotók multimédiás kiállítása a Bessenyeiben

Diákalkotók multimédiás kiállítása a Bessenyeiben

Két fiatal, vásárhelyi születésű alkotónak nyílik rendhagyó kiállítása szeptember 9-én, vasárnap délután a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Sipka Bertalan és Jankó Attila tárlatát Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg, s a vernisszázson bemutatják a két fiatal és további két alkotótársuk által közösen forgatott, 'MI' című kisfilmet is.

Bertalan és Attila ismeretsége a vásárhelyi Liszt Ferenc Általános Iskolában kezdődött, s mindketten a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban folytatták tanulmányaikat. A két diák együttműködésére az egyik szegedi szakközépiskola pályázati felhívása adott apropót. Bertalan fotózásban, míg Attila az úgynevezett slam-poetryban, a verselés modern formájában talált kifejezőeszközre, s a pályázaton Attila verseire „rímelő", Berci fotóiból álló közös projekttel vettek részt. Együttműködésük azonban nem ért véget a számukra különdíjat hozó pályázattal, a két fiatal folytatta a közös alkotást, amelynek eredményeit tavaly a szegedi gimnáziumukban rendezett kiállításon mutatták be.

Kettejük közös munkájának kibővítését a tavaly megjelent, a V4 országainak diákjait célzó pályázat hozta. A nemzetközi pályázat zsűrije az identitás témakörében várt alkotásokat, amelyet rövidfilm keretében valósítottak meg a fialok, akikhez csatlakozott két iskolatársuk, a grafika területén alkotó Ács Zsófia és a zongorista-zeneszerző Szép-Gergely Zsófia. A rövidfilmben az alkotók értékeikről és a művészetnek az életükben betöltött szerepéről vallanak, s a magyarországi elődöntőjén, a fővárosi Ludwig Múzeumban a filmmel és az diákok által bemutatott performansszal elnyerték a zsűri tetszését, akik a Brnóban megrendezett nemzetközi seregszemlére a „Szegedi Radnótisok" nevet választó csapatot juttatta tovább. Itt a négy visegrádi ország mellett a német fiatalokkal együtt mutatkozhattak be, s a helyi Morva Múzeumban egy hónapon át látható volt a magyar diákok alkotása.


A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ pártfogásába vette a diákok kezdeményezését, hogy a szegedi tárlat óta újabb képekkel bővült kiállítást a vásárhelyi közönség is láthassa, így a vásárhelyi kultúrközpontban szeptember 9-én 16 órakor kezdődő megnyitón nemcsak a képekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, de láthatják a Budapesten és Brnóban is sikert elért kisfilmet és a „Szegedi Radnótisok" performanszát is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.