Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. December 04. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

December 9-én lép életbe az új vasúti menetrend

December 9-én lép életbe az új vasúti menetrend

Vasárnap lép életbe a MÁV-START 2018/2019-es menetrendje. A vasútvállalat a menetrend tervezésekor figyelembe vette az utazási szokások változásait, az utasforgalmi igényeket, így az új menetrend ezekhez is igazodik.

Debrecen térségében forgalomba álltak a Desiro motorvonatok, Dunakeszi állomáson több gyorsított vonat áll meg, Budapest és Győr között több új járat is közlekedik, melyek közül az egyik a fővárosi színházak vidéki közönségének kedvez majd. A 21:43-as vonat a Nyugatiból nem Ceglédig, hanem Kecskemétig megy. IC minőségű kocsik is járnak a Pápa-Budapest viszonylatban. Bővül a nemzetközi összeköttetés, például a Kolozsvár–Budapest–Bécs, a Budapest–Berlin és a Budapest–Krakkó útvonalakon, illetve újraindul a kishatárforgalom Pécs–Magyarbóly és Pélmonostor között.

Az elmúlt években kialakított menetrendeknek, a jegyértékesítés modernizálásának, a pályafejlesztéseknek, a felújított kocsiknak és az új motorvonatoknak is köszönhetően az utóbbi három évben mintegy 4 millióval nőtt az utasszám.

Kiemelt belföldi menetrendi változások

  • A Szentgotthárd–Budapest, illetve Sopron–Budapest viszonylaton utazókat érinti, hogy Szentgotthárd–Budapest, illetve Sopron–Budapest viszonylaton a reggeli Savaria–Scarbantia InterCity (IC) különválik; ezek önálló vonatokként közlekednek Szentgotthárdról és Sopronból. A Savaria IC menetideje Szentgotthárdról 21, Szombathelyről 15 perccel csökken, mert a Szentgotthárd–Szombathely–Győr–Budapest-Keleti útvonalon gyorsítva közlekedik. Győrtől Budapest-Keleti pályaudvarig csak Kelenföldön áll meg.
  • A pénteki erős utasforgalom miatt két új vonat közlekedik Budapest és Győr között a hét utolsó munkanapján: ezek a Keleti pályaudvarról 12:53-kor és 14:53-kor indulnak. Ugyancsak péntekenként új járat indul 15:09-kor Győrből a Keleti pályaudvarra; ez Komáromtól gyorsított vonatként közlekedik. A késő esti és kora reggeli győri eljutási lehetőségek kibővítése érdekében egy pár vonat Komárom–Budapest helyett Győr–Budapest viszonylaton közlekedik. A Déli pályaudvarról 23:20-kor, Győrből pedig 3:44-kor startol; az előbbi például a fővárosi színházakból a kisalföldi megyeszékhelyre hazautazóknak, míg az utóbbi a munkát korán kezdőknek lehet ideális.
  • Budapest és Pápa közvetlen kapcsolatát IC minőségű kocsikkal biztosítja a MÁV-START. A vonat Pápáról 5:11-kor, a Keleti pályaudvarról 16:10-kor indul. A Győr és Pápa közötti vonalszakaszon az alacsony utasforgalom miatt nem minden vonat áll meg Ménfőcsanak felsőn, Ménfőcsanakon, Győrszemerén, Halipusztán és Gyömörén.
  • A Tatabánya–Oroszlány vonalon munkaszüneti napokon Oroszlányból 5:00-kor indul vonat, a megfelelő tatabányai csatlakozás biztosítása érdekében. A munkanapokon Budapest-Déli pályaudvar és Oroszlány között közlekedő vonatok a Tatabánya–Oroszlány vonalszakaszon 6 perccel később járnak. A munkanapokon Oroszlány–Budapest-Déli viszonylaton közlekedő vonatok Oroszlányból 4 perccel később indulnak és Tatabányán csak 1 percet tartózkodnak.
  • Győr, Szombathely és Zalaegerszeg felől a Balaton irányába új átszállási, eljutási lehetőségek lesznek. A Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk vonalon néhány vonat menetrendi módosításával új átszállási, eljutási lehetőségek adódnak Győr, Szombathely és Zalaegerszeg felől a Balaton irányába. A Balatonszentgyörgy–Ukk viszonylaton lévő kisebb utasforgalmú településeken állomásonként eltérően változik a megállási rend Fenékpusztán, Becehegyen és Nyírlakon. Elő- és utószezonban a vasárnapi közlekedési rend szerinti, Keszthely–Balatonszentgyörgy és Balatonszentgyörgy–Budapest-Déli viszonylatú vonatokat összevonják, átszállás nélküli eljutást biztosítva Keszthely és Budapest-Déli között.
  • A Fonyód–Kaposvár vonalon a pálya átépítése lehetővé tette, hogy a vonatok rövidebb menetidővel közlekedjenek; a csatlakozások is jobbak lettek Kaposvárott és Fonyódon. Egyes vonatok több állomáson fognak megállni, így a Pécs és Tapolca között közlekedő fürdővonat megáll Somogyjád, Osztopán, Somogyvár és Öreglak állomásokon is. A Kaposvárra közlekedő vonat 15 perccel korábban, 19:30-kor érkezik meg; a Szombathely/Celldömölk–Kaposvár viszonylatú vonat csak Fonyódig közlekedik.
  • A Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes vonalon az IC 828/IC 829-es számú, Somogy IC vonatok december 9-től – az utasok kérésének eleget téve – megállnak Kiskorpád, Jákó-Nagybajom, Kutas, Beleg, Ötvöskónyi és Bolhás településeken is.
  • A Budapest–Vác–Szob vonalon jelentős változás, hogy Dunakeszi állomáson is megállnak a gyorsított vonatok az utazási igények kiszolgálása és a kapacitások egyenletesebb elosztása érdekében. A nyári időszakban, hétvégenként Vác és Szob között négy pár személyvonat közlekedik meghosszabbított útvonalon; indulási idejük 30 perccel korábbra kerül.
  • Egy Budapest-Keleti és Somoskőújfalu közötti, iskolai időszakban vasárnaponként közlekedő járat megszűnik, mert alacsony volt a kihasználtsága. A hatvani állomáson a csatlakozások biztosítva lesznek a Hatvan–Somoskőújfalu–Hatvan útvonalon közlekedő személyvonatokhoz, Budapest és Miskolc felé is.
  • A Debrecen–Nyírábrány, Debrecen–Nagykereki, Debrecen–Tiszalök és Debrecen–Füzesabony vonalakon korszerű, akadálymentes Desiro motorvonatokkal is rendszeresen utazhatnak a térségben élők és a turisták. Ennek hatására a szolgáltatási színvonal javult és stabilabbá, kiszámíthatóbbá vált a menetrend.
  • A Debrecen–Nyírbátor–Mátészalka vonalon Nyíradony és Mátészalka között pár perccel megnő a menetidő, emiatt a menetrend is módosul, áprilistól pedig pályakarbantartásokat végeznek, így néhány helyen megszűnik a sebességkorlátozás.
  • A Nyíregyháza–Mátészalka–Fehérgyarmat–Zajta vonalon Nyírbátor és Mátészalka között a vonatok menetideje pár perccel megnő, menetrendjük módosul.
  • A Mátészalka–Csenger vonalon – az utazási igények jobb kiszolgálása érdekében – új, kedvezőbb menetrend alapján közlekednek a vonatok. Munkanapokon Mátészalkáról Csengerbe 4:40-kor is indul vonat, onnan pedig 5:39-kor Mátészalkára. Vasárnap kivételével naponta Mátészalkáról Csengerbe 15:03-kor is indul vonat, onnan pedig 16:06-kor Mátészalkára. Szombati és ünnepnapi közlekedési rend szerint Mátészalkáról 11:03-kor is lesz járat, amely 12:09-kor indul Mátészalkára. Vasárnapi közlekedési rend szerint 9:03-kor, 13:47-kor indul a személyvonat Mátészalkáról, Csengerből vissza 10:07-kor Mátészalkáig, illetve 14:47-kor közvetlenül Nyíregyházáig.
  • A Budapest–Cegléd–Kecskemét–Kiskunfélegyháza–Szeged vonal fontos változása, hogy Cegléd helyett Kecskemétig megy a Nyugati pályaudvarról 21:43-kor induló járat.
  • A Budapest–Százhalombatta–Pusztaszabolcs–Dunaújváros és a Budapest–Hatvan–Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely vonalakon a pályafelújítások miatt az év nagy részében vágányzári menetrend lesz érvényben, egyes szakaszokon pótlóbuszos átszállásokra is számítani kell az utasoknak. Ezekről évközben rendszeresen tájékoztatni fogja utasait a vasúttársaság.

Nemzetközi összeköttetések változásai

  • A nemzetközi kínálat változásai közül kiemelhető, hogy a Transilvania EuroCity révén új összeköttetés valósul meg Bécs, Budapest és Kolozsvár között. A járat egyúttal közvetlen kapcsolatot teremt Kelet- és Északnyugat-Magyarország között is. Az első és másodosztályú klímás kocsikat a MÁV-START és a román vasúttársaság, a CFR Călători közösen biztosítja. A Transilvania Eurocity Kolozsvárról 7:35-kor indul, Budapest-Keletibe 14:20-kor fut be, 14:40-kor megy tovább Bécsbe, ahová 17:21-kor érkezik. Bécsből 10:42-kor startol, a Keletibe 13:19-kor érkezik, onnan pedig 13:40-kor megy tovább – Nagyvárad érintésével – Kolozsvárra, ahová helyi idő szerint 22:25-kor érkezik.
  • A vonat menetideje versenyképes a közúti közlekedésével. A MÁV-START járműfejlesztései révén a közeljövőben tovább korszerűsítik a vonatban felhasznált kocsikat is. A vonatra a MÁV-START kedvezményei érvényesek: Bécsbe 13, Kolozsvárra 15 eurótól kínálunk jegyeket, és kedvező gyermekjegyekkel, kirándulási ajánlatainkkal is várjuk a családokat.
  • Az utasok Budapest és Bécs között az EuroCity vonatokon is találkozhatnak a felújított CAF gyártmányú kocsikkal, melyek a győri fővonalon a belföldi viszonylatban is javítják a komfortérzetet és a szolgáltatási színvonalat.
  • Budapest és Berlin között újra közvetlen éjszakai összeköttetés áll rendelkezésre, Lengyelországon keresztül. A vonat Budapest-Keletiből 19:25-kor indul, Břeclav–Bohumín–Wroclaw–Frankfurt am Oder útirányon át közlekedik, 9:36-kor érkezik Berlin-Charlottenburgba. Ellenkező irányba 18:22-kor indul, a Keleti pályaudvarra 8:35-kor érkezik meg. Budapest és Berlin között hálókocsi, fekvőhelyes kocsi és ülőhelyes kocsi közül is választhatnak az utasok.
  • Budapest és Krakkó között közvetlen, nappali összeköttetés várja az utazókat.
  • A Budapestről késő délutánonként eddig Brnóba induló Metropolitan EuroCity vonat hosszabb útvonalon, egészen Prágáig közlekedik.
  • A Pécs–Villány–Magyarbóly–Pélmonostor (Beli Manastir) útvonalon a kishatárforgalmat igénybe vevők napi négy pár vonattal, négyóránként utazhatnak a december 9-i menetrendváltástól. Pécsett a Budapest felőli intercityről és a regionális személyvonatokról lehet majd átszállni, Eszék felé pedig Pélmonostoron biztosít – a lehetőségeihez mérten – csatlakozást a horvát vasút. A menetjegy árát a nemzetközi díjszabás szerint állapítják meg a jegyváltáskor.
  • A Citadella vonatpár a turisztikai szezonban, június 20-tól augusztus 24-ig nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is továbbít, ezáltal könnyebbé válik a kerékpáros utazás Budapest és az Őrség, illetve Szlovénia között.
  • A Hargita vonatpár menetideje Budapest–Brassó viszonylaton 89 perccel csökken, mert a magyarországi szakaszon kedvezőbb idősávban közlekedik. A román vasútvonalon módosított útirányon, Marosvásárhely érintése nélkül halad; ugyanakkor Marosvásárhelyre közvetlen kocsit is továbbít, de csak időszakosan. A Hargita Brassó és Budapest közötti járata 21 perccel rövidebb menetidővel teszi meg az utat.
  • A Budapest-Déli–Zágráb–Budapest útvonalon közlekedő 200-as számú Agram nemzetközi gyorsvonat neve Gradecre változik, 200/205-ös számú Gradec nemzetközi gyorsvonatként közlekedik 2019. június 15-től szeptember 15-ig. A kieső közlekedési időszakban ugyanazon menetrendi adatokkal gyorsvonatok járnak Budapest-Déli pályaudvar és Nagykanizsa között mindkét irányban. A 204-es számú Gradec viszont december 9-től Agram nemzetközi gyorsvonatként közlekedik.

Nemzetközi utazási kedvezmények

A Budapest–Bécs EuroCity vonatoknál a megszokott kedvezmények a megújult vonatokon is érvényesek, Bécs 13 euróért már elérhető. A Budapest–Berlin közötti vonatra 29 eurótól válthatóak jegyek felnőttek részére. A Budapest–Krakkó, valamint Budapest–Prága viszonylaton utazók pedig már 19 euróért igénybe vehetik a korszerű, étkezőkocsival is közlekedő vonatot. A Citadella vonatpárra, Ljubljanába már 15 euróért vásárolható menetjegy, a kerékpárszállítás díja 5 euró.

A vonatok 2018/2019. évi menetrendje már letölthető és megtekinthető a MÁV-csoport honlapján, ahttp://www.mavcsoport.hu oldalon, a Belföldi utazás/Menetrendek, vagy a Nemzetközi utazás/Menetrendek menüpontokban, továbbá az internetes menetrendi keresőben és a Vonatinfó mobiltelefonos applikációban.

Az utasok nemcsak a jelenleg érvényben lévő menetrend járataira tudják megvenni az e-vonatjegyet, de elővételben azokra a járatokra is, amelyek december 9. után, már az új menetrend szerint közlekednek. A jegyértékesítő automatákból szintén lehetséges a belföldi jegyvásárlás a menetrendváltás utáni időszakra is. A külföldi utazást tervezők a MÁV-START nemzetközi pénztáraiban előre meg tudják szervezni utazásaikat az új menetrend külföldi ajánlatai között válogatva, és a helyszínen intézhetik a jegyvásárlást, de számos esetben online is megtehetik.

Bővebb tájékoztatást a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámán is kérhetnek az utasok. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból pedig a +36 (70) 499 4999-es számot is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.