Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Január 11. 15:41, csütörtök | Helyi
Forrás: Török Anita sajtóreferens

Január 21-én kerül átadásra a Bessenyei-díj

Január 21-én kerül átadásra a Bessenyei-díj

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

Az elismerést minden évben a magyar kultúra napjához kapcsolódóan adják át. A kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művészről, Hódmezővásárhely Díszpolgáráról elnevezett díj évente egy alkalommal, az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers, és prózamondás kategóriákban, 1 személy és 1 csoport részére adományozható. Az ország és a magyar nemzet művészeti életében nyújtott példamutató tevékenység elismerésére, amely méltóan képviseli Bessenyei Ferenc szellemiségét.

A díjat olyanok kaphatják, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak vagy nyújtottak, ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségének megfelelően tevékenykedtek, az ő munkáját folytatják. Az elismerést - a város pecsétjével ellátott oklevelet és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakettet, amellyel idén már nettó 1 millió 500 ezer forintos pénzjutalommal is jár - B. Élthes Eszter, a színészfejedelem özvegye adja át.

Immár tizedik alkalommal kaphatja meg az arra érdemes 2018. január 21-én, vasárnap 17 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban a díjat.

Az idei díjazott:

Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató.

Balázs Péter 1943-ban született Budapesten. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában. Már főiskolás korában játszott színházban, filmen egyaránt, többek között sokszor statisztált olyan darabokban a Nemzeti Színházban, melyekben Bessenyei Ferenc is játszott. A főiskola elvégzése után a veszprémi Petőfi Színházban kapott szerződést. Itt fedezte fel őt Várkonyi Zoltán igazgató-főrendező, aki a Vígszínház társulatába szerződtette, amelynek ezt követően 25 éven át volt tagja. 1989-ben kezdett el rendezni. 2007-ben a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója lett. Mandátumát többször megújították. 1982-ben Jászai Mari-, 1994-ben Pro comedia, 2010-ben Területi Príma-, 2012-ben Kossuth-díjat kapott. A Kossuth-díjat „nagy népszerűségnek örvendő, groteszk bájjal és fanyar humorral megformált emlékezetes alakításaiért, mesefilm-figurákat legendássá tevő szinkronizálásáért, igényes rendezői munkássága, közösséget kovácsoló színházteremtő- vezető tevékenysége elismeréseként” kapta meg.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak