Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Május 14. 13:27, szerda | Helyi
Forrás: (Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető)

Amikor a zenészek ünnepelnek

Amikor a zenészek ünnepelnek

Minden évben van egy nap, amikor a katonazenészek nem azért játszanak, mert résztvevői egy ünnepségnek, hanem azért, mert ők maguk az ünnepeltek.

Nem volt ez másképp idén áprilisban sem, amikor a debreceni és a hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar a Magyar Katonazene Napja alkalmából számos esemény főszereplője volt.

Április 30-a, Lehár Ferenc születésnapja- a magyar katonazene napja. Ez a nap csak a katonazenészekről szól - de nem csak a katonazenészeknek. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban rendezett ünnepi állománygyűlésen ebből az alkalomból két bocskais zenész, Kerekes András törzsőrmester és a hódmezővásárhelyi Dudás-Szabó István főtörzsőrmester is elismerésben részesült. Hagyomány, hogy minden évben, amikor a magyar katonazenét ünnepeljük, bemutatkozik egy helyőrségi zenekar. Ezúttal Pál István százados, a debreceni Helyőrségi Zenekar karmestere beszélt a debreceni katonazenészekről azon a szakmai szimpóziumon, amelyre az ünnepi állománygyűlést követően került sor. A hallgatóság a zenekar elmúlt hatvan évéről és megalakulásáról hallhatott részletes beszámolót a karmestertől, aki elmondta: „Ahogy a Bocskai-dandár, úgy zenekaraink is nagy figyelemmel ápolják hagyományaikat és gyűjtik, kutatják az információkat és az archív anyagokat elődeikről. A korábbi karmesterek munkássága nagyban hozzájárult ahhoz, hogy méltán elismertté váljanak a debreceni és a hódmezővásárhelyi katonazenészek, ezért is olyan fontos az elődök tisztelete és a hagyományok ápolása." Ez az év azért is jelentős, mert a debreceni Helyőrségi Zenekar idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját, és ez a jubileum az egész 2014-es esztendőt meghatározza a bocskais zenészeknél.

A nap zárásaként a debreceni és a hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarok adtak ünnepi díszhangversenyt a Honvéd Kulturális Központ színháztermében. Ilyen jellegű közös munkára évek óta rendszeresen sor kerül, hiszen minden évben, a hagyományos debreceni Adventi Koncerten is együtt játszanak a két helyőrség zenészei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.