Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. December 12. 11:48, szerda | Helyi

A Sarolta Kollégium névadója

A Sarolta Kollégium névadója

Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban

A huszadik század nagyformátumú kultuszminisztere, gróf Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életútját és tevékenységét mutatta be a hódmezővásárhelyi Emlékpont Asszonyok a Horthy-korszakban című sorozatának záróelőadása. Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze kiemelte: a miniszter felesége aktív közéleti életet élt, egyik alapítója volt a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének (MANSZ), s a szervezet kulturális osztályát egy évtizeden át vezette.

Botka Sarolta délvidéki nemesi családból származott, s Klebelsberg Kunoval egy balatoni nyaraláson ismerkedtek meg 1897-ben, házasságot 1900-ban kötöttek. Az egybekelésüket követő első időszakot az ifjú feleség visszavonultan töltötte, első sorban a nyugodt hátteret igyekezett biztosítani az államigazgatásban egyre magasabb tisztségeket betöltő férjének, ám a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének 1918-as megalakulásakor – amelynek hátterében maga Klebelsberg is feladatot vállalt – az alapítók között volt.

A szervezet tevékenységének köszönheti 1923-as létrejöttét a kezdetben huszonegy vidéki, a fővárosi felsőoktatásban tanuló számára szállást biztosító leányotthon, amely Klebelsbergné keresztnevét vette fel. Később a Sarolta Kollégium – amely a MANSZ 1945-ös feloszlatásáig működött – minden szemeszterben kilencven lánynak biztosított lakhatást és teljes ellátást.

Klebelsberg Kuno 1932-ben bekövetkezett halála után az özvegy a pest-hidegkúti villájukban testvérével élt, azonban 1949-ben megvonták nyugdíját, s ki kellett költöznie az épületből. A grófnét az államszocialista hatalom 1951-ben a Békés megyei Okányba telepítette ki, ahonnan a csanádi püspök, Hamvas Endre közbenjárására költözhetett Szegedre, ahol a püspökség oltalmában élhette utolsó éveit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.