Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Május 23. 15:40, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A Nagy Háború vásárhelyi izraelita hőseinek sorsa az Emlékpont kiállításán

A Nagy Háború vásárhelyi izraelita hőseinek sorsa az Emlékpont kiállításán

Sajtóbejáráson ismerhették meg szerdán a média munkatársai a hódmezővásárhelyi Emlékpont pénteken nyíló, „Magukkal vittek mindent áldozatnak…” A Nagy Háború vásárhelyi izraelita hősei című kiállítást.

A kiállításon a kutatások során feltárt dokumentumok és fényképek mellett egy szivaros láda is a száz évvel ezelőtti sorsokat idézi.

– Viszonylag keveset kutatott terület a magyar zsidóság első világháborús részvétele – indokolta a témaválasztást Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, hangsúlyozva, hogy a közgyűjtemény az elmúlt évben több kiállítást és tudományos tanácskozást is szentelt a témának. Az Emlékpontban pénteken 17 órakor megnyíló kiállítás és az azt követő konferencia annak a vásárhelyi zsidóságnak az első világháborús szerepvállalását igyekszik körbejárni, amely integráns része volt a város társadalmának a holokauszt előtt.

- Keveset beszélünk arról, hogy a Nagy Háborúban negyvenkét hódmezővásárhelyi zsidó adta életét a hazáért – jelentette ki Miklós Péter, hozzátéve, hogy a kétszáz vásárhelyről bevonult zsidó honvéd közül, akik túlélték a háborút, mintegy negyvenen estek a zsidóüldözések áldozatául.

A kiállítás kurátora, Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze elmondta: a korábbi kutatások harminc vásárhelyi zsidó származású hősi halottat tartottak nyilván az első világháború idejéből, azonban a helyi és országos közgyűjteményi források alapján további tizenkét zsidó katonahős sorsára derült fény.
A pénteki megnyitó résztvevői és a tárlat további látogatói a kiállítás létrejöttét segítő Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásának köszönhetően a kiállítást bemutató füzetet vihetnek magukkal, míg a megnyitót követő konferencián négy tudományos előadás járja körbe a vásárhelyi izraelita katonák sorsát.

A kiállítás különleges tárgya az a szivaros láda, amely a háború kitörését követően az akkori helyi napilap, a Vásárhelyi Reggeli Újság Kossuth téri szerkesztősége elé kitett gyűjtődobozra emlékeztet. A lap munkatársai 1914 júliusában dohánytermékeket gyűjtöttek a frontra induló, vagy a városon áthaladó katonák számára, de voltak, akik pénzadományt helyeztek a dobozba. A pénteken nyíló kiállítás ládája egy, a Tornyai János Múzeum gyűjteményéből való, eredeti első világháborús katonaláda, amelyben igazi szivarokat helyeztek el a kiállítás készítői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.