Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Szeptember 12. 09:26, szerda | Helyi
Forrás: Elek András Hódmezővásárhely Ótemplom Alapítvány

A Nagy Háború emlékezete

A Nagy Háború emlékezete

Háromnapos programsorozattal zárja kegyeleti megemlékezéseit Hódmezővásárhelyen az „Ezer nemzetség” baráti közösség.

Szeptember 14-én, pénteken 14 órai kezdettel hadtörténeti konferenciát rendeznek a Bethlen Gábor Református Gimnázium olvasótermében, majd este hat órától a Református Ótemplomban nyílik kiállítás a társaság négyéves emléktúráinak képeiből, melyet a helyőrségi zenekar nyilvános koncertje követ.

A hetvenes évek óta működő Ezer Nemzetség baráti közösség tagjai 2014 tavaszán határozták el, hogy a Nagy Háború centenáriumi éveiben Galíciától, Olaszországon át egészen Erdélyig felkeresik azokat a harctereket és emlékhelyeket, ahol őseik küzdöttek. A négyéves emléktúra zárásaként Hódmezővásárhelyen tartja a hétvégén kegyeletei emlékező sorozatát az egyesület.

Pénteken délután a gimnázium olvasótermében Bán Csaba ótemplomi lelkész áhítatával veszi kezdetét a konferencia, melyen többek között Szakály Sándor professzor, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója is előad. Az első világháború magyar és helyi vonatkozásait bemutató referátumokat követően az Ótemplomban folytatódnak a programok: a tablókiállítás megnyitóját után, este fél héttől a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar fúvósai adnak ingyenes emlékkoncertet a vásárhelyi közönségnek.

Az emlékezők szombaton felkeresik Vásárhely egykori közigazgatási területén fekvő, felújított világháborús emlékműveket és emléktáblákat; vasárnap délelőtt fél tíz órakor a hősök emlékének ajánlott istentiszteleten vesznek részt a Református Ótemplomban, amelyen Incze Zsolt a sepsiszentgyörgy-szemerjai református egyházközség lelkésze, a Sepsi Egyházmegye esperese hirdet igét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére