Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 21. 15:23, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A kormány támogatja az elektromos autók elterjedését

A kormány támogatja az elektromos autók elterjedését

A gazdasági és környezetvédelmi érdekeket össze kell hangolni – szögezte le Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár kedden Budapesten.

Az elektromos autózást segítő hat új közterületi töltőoszlop átadásán, melyen Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója is részt vett

Bár gazdasági világválság van, továbbra is foglalkozni kell a környezet- és természetvédelem ügyével – mondta Illés Zoltán. Prioritások természetesen vannak, de a gazdasági és környezetvédelmi érdekeket össze kell hangolni. A környezetvédelmi politikát úgy kell alakítani, hogy az összefogja a különböző érdekeket – hangsúlyozta Illés Zoltán. A politikus kiemelte: egyetlen gazdaság sem létezhet környezeti, természeti létalapok nélkül. A gazdaság hátráltatója is lehet, ha nincs tiszta ivóvíz, nincs tiszta környezet. Illés Zoltán felhívta a figyelmet arra: a jelenlegi klímaválság egyik legnagyobb okozója a közlekedésből származó szennyezés, ezért támogatja a kormány az ilyen innovációkat, mint az elektromos autózás.

A magyar kormány részéről felfedezhető egy „zöld elkötelezettség”, mely meglétét folyamatosan bizonyítja is – fogalmazott az államtitkár, majd megjegyezte: egyelőre arra nincs pénz, hogy a kormányzati autóflottát elektromos autókra cseréljék ki, de minden olyan fejlesztést támogat a kormány, amely az elektromos hajtású közlekedést népszerűsíti, hiszen ez a jövő.

A kormány részéről döntés született elektromos hajtású autó vásárlására, amely az elkövetkezendő időszakban történik meg. „Annak jegyében történik majd meg ez a vásárlás, hogy szimbolikusan jelezzük a közbeszerzések területén az elkötelezettségünket a környezetvédelmi szempontok tekintetében” – fogalmazott Illés Zoltán.

Vitézy Dávid elmondta: az elektromos autózásnak van jövője Budapesten és Nyugat-Európa nagyvárosaiban. Azonban ez az innováció csak a környezetszennyezés problémáját oldja meg, a hely-és a forráshiány problémája továbbra is fennáll, tehát nem szünteti meg a város minden közlekedési gondját – nyomatékosította a vezérigazgató.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport 2010-ben indította el azt a programját, amellyel az energiatudatos gondolkodásmódot, és ennek részeként az elektromos hajtású közúti közlekedést kívánja népszerűsíteni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.