Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Március 18. 11:02, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A hatvanhatodikra készülve

A hatvanhatodikra készülve

Elkezdődött az idei Vásárhelyi Őszi Tárlat előkészítése

Minden év tavaszán a művészeti szakma képviselőiből és múzeumi szakemberekből álló Előkészítő Bizottság határozza meg az aktuális Vásárhelyi Őszi Tárlat legfontosabb célkitűzéseit és menetrendjét. A héten ülésező, tíztagú grémium a szervező Tornyai János Múzeum igazgatójának, Dr. Miklós Péter javaslatára Dr. Pogány Gábor és Képiró Ágnes művészettörténészeket bízta meg a hatvanhatodik, október elején nyíló kiállítás kurátori és rendezői feladataival.

Legfontosabb célkitűzéseként Dr. Miklós Péter múzeumigazgató azt jelölte meg, amit a tavalyi tárlat katalógusának előszavában is megfogalmazott: a folyamatosan változó és újragondolt tradíciónak jegyében továbbra is a hazai kortárs képzőművészeti élet jelentős eseménye legyen a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat (is). A legnagyobb múltra visszatekintő, 1954 óta folyamatosan megrendezett kiállítás egyediségét töretlen hagyománya és befogadó, az újításokra nyitott jellege adja. A vásárhelyi seregszemle egy sajátos elegye a meghívásos, a kurátori, valamint a szabad beadású tárlatoknak, ezért az Előkészítő Bizottság jelentős hangsúlyt fektetett a felkért művészek névsorának meghatározására, bővítésére, ugyanis hagyományosan az elmúlt három év kiállítói, valamint a még élő és alkotó Tornyai-plakettesek kapnak meghívást a tárlatra.

A kiállítás azonban nyitott minden művész előtt, tudniillik a július utolsó és augusztus első napjaiban ülésező zsűri – a válogató és díjakról is döntő grémium munkájában művészettörténészek mellett a művészeti ágak képviselői is helyet kapnak ‑ valamennyi beadott alkotást egyesével értékleve és szavazva alakítja ki a tárlat összképét. A művészeknek az online regisztrációra június elejétől nyílik lehetőségük, a művek beadására Hódmezővásárhelyen július 15-étől, Budapesten, a Műcsarnoknál július 22-én lesz módjuk.

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat kurátori és rendezői feladatait Dr. Pogány Gábor művészettörténész ‑ a kurátori tisztséget több mint két évtizede viseli ‑ mellett Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze látja el, aki a katalógus előszavát is jegyezni fogja. Az előkészítő tanácskozáson döntöttek idei kiállítás megnyitójának időpontjáról: október 6-dikai nemzeti gyásznapunk miatt a jelen képzőművészetének ünnepét október 5-én, szombaton déli 12 órai kezdettel tartják az Alföldi Galériában. A vásárhelyi tárlat művészeti jelentőségét erősíti a felajánlott elismerések száma és kimagasló összegű díjazása is; a szervezők szeretnék megőrizni e hagyományt és közös fórumot létrehozni, kapcsolatot kialakítani az alkotóművészek és a mecénások, díjfelajánlók között.

Az Előkészítő Bizottság munkájában Dr. Miklós Péter múzeumigazgató és Dr. Pogány Gábor címzetes kurátor mellett Ámmer Gergő Tornyai-plakettes és Derkovits-ösztöndíjas szobrászművész, Gaál József Munkácsy-díjas és Tornyai-plakettes képzőművész, egyetemi docens, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó, Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, Szabó Noémi művészettörténész, a Ferenczy Múzeumi Centrum főosztályvezetője, Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, egyetemi docens, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezetője, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, V. Nagy Nándor szobrászművész, a MAOE területi képviselője, valamint Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke vettek részt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.